/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: 42 éves BMW tündököl Detroitban

2015. január 14. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Egy 1973-as 3.0 CSL-t állított ki a BMW a Detroiti Autószalonon. A korának egyik legsikeresebb versenyautója elhódította többek között az Európai Túraautó Bajnokság címét, valamint több hosszútávú versenyt is nyert.

Egy kicsit a múltra sem árt gondolnunk a nagy villanyosításon átesett és minden extrákkal felszerelt guruló szuperszámítógépek korában – gondolhatta a BMW, amikor elvitte Detroitba a híres 3.0 CSL 1973-as versenyautóját.

De jól tette, mert sokakat jobban lefoglalt a 42 éves szépség, mint a legújabb csodák. Ez nem véletlen, hisz az 1972-től a homologizációs szabályok miatt mindössze 167 darabos limitált szériában gyártott utcai autó versenyváltozatai megszámlálhatatlan megmérettetést nyertek a hetvenes években.

A feltűnően széles autón fellelhető az M részleg három – piros, lila, kék – alapszíne, melyeket akkor, ezen az autón használta először a BMW Motorsport. A CSL névben szereplő L betű a többi modellel ellentétben itt nem a hosszított változatot jelentette, hanem a könnyebb, teljes egészében alumíniumból készült karosszériát, így csupán 1,1 tonnát kellett mozgatnia az eleinte 3153 köbcentis, 344 lóerőt (253 kW) produkáló, majd 3.5 literessé és 430 paripássá (316 kW) növő motornak.

A természetesen csak hátul hajtó versenyautó annyira finoman összeszerelt darabnak bizonyult, hogy több ízben (1973, majd 1975-től 1979-ig folyamatosan) megnyerte az Európai Túraautó Bajnokságot, valamint saját osztályában elhódította a Le Mans-i 24 órás verseny elsőségét is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/