/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: Újjáéledt az utolsó Skoda 966 versenyautó

2014. november 23. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A világon már csak egyetlen darab létezik a Skoda 966-os versenyautóból, amely az ötvenes években és a hatvanas évek elején rótta a köröket a versenypályákon. A képeken szereplő példányt ráadásul teljes egészében restaurálták.

Mindig jó érzés régi autócsodákat látni megfiatalodni, s nincs ez másként a hatvan éves versenyautókkal sem.

A Skoda 966-ost még az 1950-es években készítette a gyár összesen három példányban, melyek közül kettő már rég megsemmisült, ám az utolsó 1962-es visszavonulását követően egy garázsban pihent szlovák autóversenyző tulajdonosánál, Ivan Miciknél egészen 2007-ig, amikor a Skoda múzeum visszavásárolta tőle és elkezdődhetett a renoválás.

A 966 Supersport alumínium testében eredetileg kétféle motor lakott. Az 1.1 literes a fejlesztés korai stádiumában teljesített szolgálatot feltöltő nélkül, két karburátorral. A 90 lóerőt (66 kW) produkáló benzinest később leváltotta a két kompresszorral ellátott 1.2 literes erőmű, amely már akár 180 lóerőt (132 kW) volt képes leadni. Később egy 1.5 literes prototípus motort is kipróbáltak a 966-osban négy karburátorral és két kompresszorral ellátva, ám ezt végül kivették belőle.

Az 1221 köbcentis egységgel 1953 őszén Václav Bobek új sebességrekordot állított fel. 197,8 km/órás tempójával az akkori leggyorsabb cseh automobillá vált a 966-os. Az autót a Mladá Boleslav városában fellelhető Skoda múzeumban fogják kiállítani.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/