/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A nap képe: Egy Aston Martin, ami a kutyának se kellett

2017. július 03. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Limitált használhatósága és borsos ára miatt mindössze 150 darabot értékesített az átnevezett Toyota IQ-ból az Aston Martin az évtized elején, így a Cygnet mára ritka és méreteihez képest drága autóvá érett: ez a példány 12 millió forintért eladó.

Furcsa tény, de a patinás brit márka kínálatának egyik legritkább tagja nem egy kabrió vagy kupé modell hatalmas V-motorral, hanem egy városi mini, amely alig nagyobb egy Smartnál.

A Toyota IQ átnevezéséből született Cygnet nem más, mint egy négyüléses háromajtós szupermini az Aston Martin emblémáival, valamint designvilágával kívül-belül. Mindezt horribilis áron kínálta a márka két évig (2011 és 2013 között), míg az évente tervezett négyezer darabos értékesítésből csupán mindössze 150 példány került eladásra.

A koncepció – amely halott ötletnek bizonyult – szerint a modellt azoknak az Aston Martin tulajdonosoknak szánta a cég, akik gyakran fordulnak meg zsúfolt nagyvárosok belső kerületeiben, de így méregdrága kedvencük helyett egy könnyebben manőverezhető, kevésbé féltendő, de stílusos minivel mehettek parkolóhelyet vadászni a névről nem lemondva. A kudarcot a limitált hozzáférhetőség mellett (csak az vehetett Cygnetet, aki valamilyen kapcsolatban állt már a márkával) a borsos vételár (nagyjából 10 millió forint) jelentette, így végül jóval a tervezett darabszám elérése előtt vágták el a projektet a britek.

Ez persze az utóbbi időben elkezdte felnyomni a megmaradt példányok értékét, ahogy azt az alábbi hirdetés is jól bizonyítja: a hollandiai balkormányos Cygnetet 48 ezer kilométerrel órájában 40 ezer euróért, vagyis több mint 12 millió forintért szeretnék eladni – ezúton is sok sikert kívánunk hozzá.

Egyébként méreteihez képest komfortos és fürgének számít az autó: meghajtásról egy négyhengeres 1.3 literes turbómotor gondoskodik 97 lóerővel, amit egy automataváltó továbbít az első kerekek felé, utasterét pedig bőrrel tömték ki. Azért mégsem egy Vanquish…

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/