/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (1) |
| Több

Nagystílű: Hyundai Santa Fe 2,2 CRDi

2013. szeptember 09. 14:15   |   Autoblog
címkék:  

A Hyundai Santa Fe az első igazi koreai prémium szabadidő-autó. Formájával, belső kidolgozásával és felszereltségével megközelíti a német prémium SUV-ok szintjét és ezt a vételára is tükrözi. A csúcsváltozatot teszteltük.

A Santa Fe a Hyundai középső szabadidő-autója, közel 4,7 méteres hosszával az ix35 és az ix55 közé illeszkedik. Öt- vagy hétüléses kivitelben vásárolható meg, de a tervek szerint később érkezik a 225 mm-rel hosszabb, hat vagy hétszemélyes Grand Santa Fe, amely egyúttal leválthatja az ix55 modellt.

Az új Santa Fe messze dizájnosabb, mint a korábbi Hyundai SUV-ok (ezért nemrég az ix35 modellt is átfazonírozták). Sőt, rendkívül impozáns, magabiztos megjelenésével a Santa Fe a Hyundai guruló cégére. Méreteivel is lenyűgöz, 469 centiméter hosszú, 188 centiméter széles és 168 centiméter magas, a temérdek krómozott elem miatt pedig le se tagadhatná amerikai gyökereit. Magas orr-része nagystílű az óriási krómozott hűtőmaszkkal és márkaemblémával, fényszóróiba diódacsíkot építettek, a ködlámpáit pedig LED-füzér keretezi. Profilját a felfelé ívelő karaktervonal, a hátsó oldalablakok meredeken felhúzott éle, valamint a grafitszürke 19 hüvelykes kerekek teszik dinamikussá, amelyek nem is tűnnek nagynak a hatalmas kerékjáratokban. A divatnak megfelelően diódásak a hátsó lámpák, s a tető légterelő szárnyban folytatódik. A hátsó világítótestek este különösen szép látványt nyújtanak.

Bent tágasság fogad, a tér nagyobb, mint az előző generációs modellben, ráadásul világos is az egy darabból álló széles és hosszú panoráma napfénytetőnek köszönhetően, amelynek egy része nyitható is (feláras). A Santa Fe elöl nagyon kényelmes, kiválóan testre szabható vezetőhellyel rendelkezik, csak a valamiért nem állítható kivitelű könyöklő rontja egy picit az ergonómiát. A második sorban, a sínen csúsztatható üléseket leghátsó pozícióba állítva még hosszú lábú sofőr mögött is elegendő lábtér van, s a támla dőlésszöge is szabályozható. Mindössze a rövid ülőlap árnyalja az összképet. A Santa Fe emellett praktikus is, hátsó padja hármas osztású, 40/20/40 arányban tologatható és dönthető, így például a síléceket sem kell adott esetben a tetőre költöztetni. A csomagtér hatalmas, ötüléses konfigurációban 585 literes, ami egy mozdulattal 1570-re bővíthető. A padló alatt is van rekesz, alul pedig teljes értékű pótkerék kapott helyet, ami nem általános dolog manapság, ahogy az oldalfalba épített 220 voltos csatlakozó sem. A Santa Fe kívnáságra, 400 ezer forintért hét üléssel is rendelhető.

A kidolgozás és az összeszerelés minősége kiváló, ráadásul a berendezés stílusos, ízléses. Szép a bézs bőrkárpit és jól néznek ki a fémes hatású műanyagok, maga a műszerpult pedig modern és a kék háttérvilágításával elegáns is. Rengeteg gomb került a kormányra; a rádiót, a telefont, a fedélzeti számítógépet és a sebességhatárolót/tartót is erről vezérelhetjük. A fedélzeti számítógép menüjében kissé macerás a barangolás, tanulni kell, viszont minden fontos paraméterről tájékoztat. Tesztautónkban a legfejlettebb vezetői asszisztens rendszereken kívül minden benne volt, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszertől kezdve a távolságtartó tempomaton, a tolatókamerán és az automata parkolóasszisztensen át az első-hátsó ülésfűtésig minden. Igényes kivitelű a középső érintőképernyő, de túlságosan elvonja a figyelmet a vezetéstől, úgyhogy ha például új címet szeretnénk megadni a navigációs rendszerbe, érdemes félreállni. Amúgy a Hyundai navigációja az egyik legjobb mai rendszer. Egy dolgot pedig minden automataváltós autóban kötelezővé kéne tenni: az Auto Hold funkció piros lámpánál fogja az autót, így nekünk nem kell a féken tartani a lábunkat.

A Hyundai Santa Fe nálunk kétféle dízelmotorral rendelhető, egy 2 literes és egy 2,2 literes CRDi erőforrással, amelyek 150, illetve 198 lóerőt adnak le. A kocsi jelentős tömege miatt érdemes a nagyobbikkal megvenni, ami 400 ezer forintos felárat jelent. Hatfokozatú kézi vagy automata váltó társítható hozzá; érdekes módon az utóbbival nagyobb az erőforrás nyomatéka, 421 helyett 436 newtonméter. A 2,2 literes dízelmotor illik a hajóként ringatózó Santa Fe-hez, kulturáltan mozgatja az üresen is 1,8 tonnás testet, ráadásul jól fogyaszt. Mi 7,7 litert mértünk, ami nem rossz eredmény a nagy tömeg és a hagyományos automata váltó tükrében. Létezik egy különösen takarékos ECO mód is, de ilyenkor annyira lomha és kelletlen az autó, hogy szinte azonnal visszatértem a normál vezetéshez. A négyhengeres dízelmotor csaknem 200 lóerős, azonban sportos menetteljesítményeket ne várjunk tőle. Kereken 10 másodperc alatt gyorsítja százas tempóra a Santa Fe-t. A hatgangos automata is a nyugodt vezetési stílust részesíti előnyben, a gázpedál lenyomására csak bosszantó késlekedéssel reagál.

A Santa Fe kifejezetten lágy rugózású autó, így rendkívül kényelmes vele haladni, amit sok vásárló nagyra értékel majd, ellenben figyelni kell arra, hogy kanyarban erősen bedőlhet, a terhelésváltásokra pedig imbolygással válaszol a karosszéria. A kormány változó rásegítésű, három fokozata van, azonban még a sportos beállításnál is szinte teljesen érzéketlen. Fejlesztésre szorul, akárcsak a váltómű. A modellfrissítésnél azonban ez bizonyosan meg fog történni.

A Santa Fe első- vagy összkerékhajtással rendelhető. A szükség esetén automatikusan aktiválódó összkerékhajtási rendszer kizárólag akkor váltja fel az alapértelmezett elsőkerékhajtást, ha arra valóban szükség van. Ha a szenzorok tapadásvesztést észlelnek az első kerekeknél, a rendszer automatikusan megosztja a hajtóerőt az első és hátsó tengely között. Alaphelyzetben csak az első kerekek hajtottak, amit a rendszer síkos útviszonyok esetén önállóan képes akár 50:50 százalékig módosítani. Sáros terepen, illetve havon vagy jégen haladáskor 40 km/órás sebességig a műszerfalon elhelyezett Lock gombot megnyomva reteszelhető az összkerékhajtás, amely ilyenkor állandó 50:50 arányú hajtóerő-megosztást biztosít az első és hátsó kerekek között. Segítenek a lejtmeneti szabályozó, valamint a visszagurulás-gátló és emelkedőn való elindulást segítő funkciók is. A négykerék-hajtású Santa Fe tehát egész évben, változó útviszonyok között is biztonságot nyújt, de természetesen nem komoly terepjáró. Persze élete nagy részét úgyis a városban és az autópályán éli le.

A Santa Fe alapára 9 499 000 forint, tehát drágább a japán konkurenseknél, és valamivel olcsóbb a német prémium gyártók autóinál. A Comfort alapfelszereltségű, négykerék-hajtású kivitel 9 999 000 forintba kerül, míg az erősebbik dízelért minimum 10 299 000 forintot kell letenni az asztalra (Style szinttől). A Premium szintű példányokhoz 11 399 000 forinttól juthatunk hozzá. A hatsebességes automata váltóval, Executive csomaggal és metálfényezéssel kiegészített tesztautó árcéduláján már 13 459 000 forintos összeg szerepelt.

A Hyundai Santa Fe néhány ponton még tökéletesítésre szorul, hogy valóban egyenrangú ellenfele legyen a német prémium szabadidő-autóknak, de mindenképpen dicséret illeti a dizájnjáért, a tágasságáért és a praktikumáért. A 10 millió forint feletti SUV-mezőny egyik legjobb autója.

Tesztadatok
  • Jelleg
  • kompakt szabadidő-autó
  • Motor
  • 2199 cm3
  • soros négyhengeres, 16 szelepes, common-rail turbódízel motor
  • Teljesítmény, nyomaték
  • 148 kW (198 LE) @ 3800 RPM
  • 436 Nm @ 1800-2500 RPM
  • Fizikai paraméterek
  • Hosszúság: 4690 mm
  • Szélesség: 1880 mm
  • Magasság: 1680 mm
  • Tengelytáv: 2700 mm
  • Csomagtér: 585/1570 liter
  • Menetteljesítmény
  • Csúcssebesség: 190 km/h
  • Gyorsulás 1-100 km/h: 10,1 s
  • Fogyasztás (város / országút / vegyes):
    8,9 / 5,5 / 6,8 l/100 km
  • Tesztfogyasztás: 7,7 l/100 km
  • Árak
  • Alapár: 10 299 000 Ft
  • Tesztautó ára: 13 459 000 Ft

Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

András
2015-02-17 - 17:09

Szerintem egy jó árérték arányú autó.


Kapcsolódó cikkek

Autóteszt

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!