/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Visszatérnek a turbómotorok a Forma 1-be

2010. december 13. 14:37   |   Autoblog
címkék:  

Az FIA Motorsport Világtanács pénteki ülésén jóváhagyta a következő két évben bevezetésre kerülő szabályokat, és véglegesítette a 2013-ban érkező új motorformulát a Forma-1-ben. Ennek megfelelően búcsúznak a 2,4 literes V8-as motorok, 2013-tól 1,6 liter lökettérfogatú, négyhengeres, közvetlen befecskendezéses turbómotorok veszik át a helyüket.

Hivatalossá vált, hogy a jövő évben érkeznek a menet közben módosítható hátsó szárnyak, amik az előzéseket lesznek hivatottak elősegíteni.

Az FIA azt is bejelentette, hogy tovább szigorít a karosszériára vonatkozó szabályokon, és a mérési módszereken, miután idén nyáron felmerült, hogy a Red Bull Racing és a Ferrari trükközik első szárnyával, ami egy bizonyos terhelés felett meghajlik, így nagyobb leszorítóerőt generál.

Ami pedig a hosszabb távú terveket illeti, 2013-tól érkezik az új motorformula. A jelenlegi 2,4 literes V8-as egységek helyét 1,6-os, akár 500 baros direkt befecskendezésű, turbófeltöltésű erőforrások veszik át. A jelenlegi 18 000-es maximális fordulatszám 12 000-re csökken, amitől a szakemberek 35%-os fogyasztás-csökkenést remélnek. A továbbfejlesztett és az eddiginél erősebb KERS-szel megmarad a jelenlegi teljesítményszint.

A versenyzők a jelenlegi nyolc helyett csak öt erőforrást használhatnak majd 2013-ban, ami az azt követő évben négyre fog csökkenni, tehát az idei felére. A pilótáknak egymást követő öt versenyen kell ugyanazt a váltót használniuk már a következő idénytől, a jelenlegi négy helyett.

A jelenlegi 18.000-es maximális fordulatszám 12.000-re csökken, amitől a szakemberek 35%-os üzemanyag-fogyasztás csökkenést remélnek, ám a továbbfejlesztett és az eddiginél erősebb KERS-szel megmarad az a teljesítményszint, ami az idei évben is volt.

Forrás: F1világ

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/