/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A használtautó-piacon is nőttek a céges beszerzések

2016. április 19. 18:45   |   Autoblog
címkék:  

A nagyobb vállalatok az autóbeszerzések során jellemzően új autókat vásárolnak, azonban a kis- és középvállalkozások esetében jó alternatívát jelentenek a minőségi, ellenőrizett múltú használt autók is. A leggyakoribb használt autós finanszírozási formákat gyűjtöttük össze.

Az országos márkakereskedői hálózattal rendelkező Das WeltAuto telephelyein az elmúlt időszakban jelentősen nőtt a céges vevők száma: míg korábban a magánvásárlók voltak többségben, az elmúlt évben már ötven százalékra emelkedett a vállalatok aránya. Ezzel persze az újautós statisztikát még közel sem érte el a használt autós terület, hiszen ott márkánként eltérő arányban a vásárlók 80-90 százalékát teszik ki cégek.

A szakértők e tendencia alapvető okát a finanszírozási lehetőségek megváltozásában látják: nyílt végű pénzügyi lízinget leginkább a vállalkozások választanak, magánszemélyek számára a zárt végű forma a kedvező. A cégek alternatívaként az operatív lízinget (tartós bérlet) is választhatják. Ez az opció azoknak kedvez, akik a konstrukció lejárta után nem kívánják felvállalni annak kockázatát, hogy mennyiért lehet újraértékesíteni az autót. A nyílt végű lízingnél a szerződő cég maradványértéken megvásárolhatja az autót – amivel a tapasztalatok alapján az ügyfelek 70 százaléka él -, az operatív lízing esetében viszont a kocsi automatikusan visszakerül a szolgáltatóhoz.

“Általánosságban elmondható, hogy amíg a hazai használtautó-piacon az idős autók forognak leginkább, addig a céges vásárlók jellemzően az 1-2 éves, keveset futott, kiszámítható minőségű, vezetett szervizkönyves autókat keresik” – osztotta meg tapasztalatait Frank György, a Das WeltAuto márkaigazgatója. “Fontos szempont továbbá a magyarországi forgalomba helyezés, s az ellenőrizhető múlt, hiszen rossz minőségű autó esetében nagyon magas, felesleges kiadásai lehetnek a cégeknek” – tette hozzá. Frank György arról is tájékoztatott, hogy a kkv-k általában a magasabb kategóriájú gépkocsikat keresik, hiszen használtan akár eggyel magasabb kategóriát is megengedhetnek magunknak. A Das WeltAuto hálózatában legtöbben Skoda Superbet, Audi A4-et, Audi A6-ot, valamint Volkswagen Passatot és Volkswagen Golfot vásárolnak, 3-4 éves futamidőre.

A leggyakoribb finanszírozási formák

Az operatív lízing

A bérlő használati jogot kap a futamidő alatt a bérbeadó tulajdonát képező gépjárműre. A bérlő a futamidő lejártával nem szerez tulajdonjogot, a gépjárművet visszaadja a bérbeadónak és új bérletet indíthat egy új gépjárművel, tehát nincs használtautó-értékesítési kockázat.

A bérleti konstrukció kifejezetten a vállalkozásoknak előnyös, mivel a bérbeadó a gépjármű beszerzési árában érvényesített Áfa-t visszaigényli, így a nettó beszerzési érték alapján határozza meg a bérleti díjat. Az induló bérleti díj akár 0 Ft is lehet a hitelképességi vizsgálat függvényében. A bérlő a havi szolgáltatási díj Áfa tartalmát a céges használat arányában visszaigényelheti a jogszabályi előírások betartása mellett. A finanszírozás nem növeli az ügyfél kötelezettségeit, ezáltal nem csökkenti a vállalkozás hitelfelvevő képességét.

A finanszírozáson túl, opcionálisan további szolgáltatások is választhatóak, úgy mint gumiszolgáltatás, karbantartás, csereautó, hozom-viszem, valamint üzemanyagkártya, amelyek költségeire szintén a lízingbeadó vállalja a kockázatot.

A nyílt végű pénzügyi lízing

Ennél a finanszírozási formánál a kiválasztott gépjárművet a márkakereskedőtől a bank vásárolja meg, majd a gépjármű birtokba adásával nyílt végű pénzügyi lízingszolgáltatást nyújt a vevő számára a nettó gépjármű beszerzési árra vetítve. A gépjármű a futamidő végéig a lízingbe adó bank tulajdonában marad. A nyílt végű lízingnél személygépkocsi esetén is visszaigényelhető a lízingdíjak általános forgalmi adója. Az ügyfél akár már 36 hónap alatt hozzájuthat a gépkocsi maradványértéken felüli áfa tartalmához. A lízingbevevő a futamidő végén dönthet arról, hogy tulajdonos szeretne-e lenni, illetve kíván-e vevőt kijelölni.

A zárt végű pénzügyi lízing

Ez a finanszírozási forma a másik kettővel szemben magánszemélyek számára is elérhető. A kiválasztott gépjárművet a márkakereskedőtől a bank vásárolja meg, aki ezt követően a gépjárműről számlát állít ki az ügyfél felé. A forgalmi engedélyben és törzskönyvben tulajdonosként a bank, üzembentartóként a lízingbe vevő szerepel, aki a futamidő végén automatikusan megszerzi a gépjármű tulajdonjogát, amennyiben az összes díjfizetési kötelezettségének eleget tett.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/