/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A történelem során először autóval átszelték az Antarktiszt

2017. április 21. 17:55   |   Autoblog
címkék:  

A Hyundai történelmet írt: egy szériaközeli, 2,2 literes turbódízel motorral szerelt Santa Fe terepjáróval átszelték az Antarktisz kontinenst, mégpedig mindkét irányban. Az autót Patrick Bergel, a legendás sarki felfedező, Sir Ernest Shackleton dédunokája vezette.

Az expedíciót a legendás felfedező, Sir Ernest Shackleton 1914-17 között végrehajtott transz-antarktiszi utazása inspirálta. Shackleton, mivel a Déli-sark felfedézéséért vívott csatában Roald Amundsen legyőzte, a kontinens átszelését tűzte ki célul, tengertől tengerig, a Déli-sarkon áthaladva. Az 1914-17-es expedíció során nem járt sikerrel, hajója a jég fogságába került. 1921-ben a második expedíció során pedig szívinfarktus következtében elhunyt. Dédunokája, Patrick Bergel azonban pontosan száz évvel később befejezte, amit elkezdett, s ezzel történelmet írt.

Bergel a világon elsőként szelte át az Antarktiszt személyautóval, 30 nap alatt, Union Camptől McMurdo-ig és vissza, 5800 kilométert megtéve. Egy Hyundai Santa Fe szabadidőautót használt, amely a speciális kerekektől és a módosított felfüggesztéstől eltekintve szériakivitelű volt. A járművet az Antarktisz egyik legtapasztaltabb autós szakértője, Gisli Jónsson készítette fel az útra. Új segédkeretekkel és felfüggesztéssel megemelték a karosszériát, a minimális talajterhelés érdekében hatalmas gumikat tettek fel, valamint nagyobb üzemanyagtankot szereltek be és átállították a motort Jet A-1 üzemanyagra. A motorhoz és az erőátvitelhez nem nyúltak, a Hyundai így is megbirkózott a -28 fokos hideggel. A túrát végül siker koronázta, a Hyundai 27 km/órás átlagsebességgel megtette az 5800 kilométert, sokszor magának taposva ki az utat.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/