/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Annyi alcantara fogy, hogy korlátozzák az elérhetőségét

2018. április 12. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Olyan népszerűvé vált az elmúlt időben az alcantara, hogy sok autóipari rendelést vissza kell utasítania a gyártónak, ugyanis nem készül elég a bőrszerű textilanyagból. A cég fejlesztésekkel készül pótolni a most hiányzó kapacitást.

Bár sokan bőrként kezelik, az alcantara valójában szintetikus szálasanyagból, textilipari eljárással készül, így egyfajta textilanyag, amelyet a ’70-es évek elején szabadalmaztattak és kezdtek használni.

A relatíve drága és bonyolult eljárással készülő alcantara kelmét nagyjából 80%-ban az autóipar használja, de luxustermékek gyakori kiegészítője is, sőt, az elmúlt években olyan gyakori lett, hogy már nem győzi kellő mennyiségben előállítani az azonos névre hallgató cég. A Motor Trend információi szerint a hatalmas érdeklődés miatt az évi 8 millió méteres maximális előállítási kapacitás mellett a megrendelések 20%-át vissza kell mondaniuk, ezt a cég vezérigazgatója, Andrea Boragno mondta a lapnak.

Bár ezt a rajongók nehezen dolgozhatják fel, a cég örül a maximális bevételnek, amely tavaly elérte a 187,2 millió eurót (több mint 58 milliárd forintot). Ebben kivette részét a már említett autóipar, ahol a rendelések száma több mint 15%-kal nőtt évről évre az elmúlt 7 év alatt. A cég persze igyekszik eleget tenni a kéréseknek, így egy 300 millió eurós beruházással hamarosan megduplázhatják az eddigi termelési volument – ezt 2023-ig szeretnék véghez vinni.

Az anyag népszerűségét leginkább annak köszönheti, hogy mintegy 30–50%-kal könnyebb a vele azonos vastagságú bőrnél, miközben rugalmasabb, jobb légáteresztő képességű, ráadásul bármilyen színben előállítható, vízhatlanná vagy épp lángállóvá tehető. S hogy mennyit számít a tömeg az autóiparban? Mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a Lamborghini egyik modellje ennek köszönhetően könnyebb 4,9 kilogrammal.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/