/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Egy Jaguar a jövőből

2017. szeptember 11. 08:30   |   Autoblog
címkék:  

A Jaguar Future-Type egy teljesen autonóm tanulmányautó, amely abba a korba kalauzol el bennünket, ahol az ügyfelek igény szerint rendelhetik magukhoz és használhatják a Future-Type egy teljesen feltöltött példányát. A jövőbe betekintést engedő autó az autonóm, online, elektromos, közösségi mobilitás világának a közlekedési eszköze.

A koncepció lelke a világ első intelligens, csatlakozatott kormánykereke. A kormánykerék az otthonunkban, megbízható társként él velünk. A Sayer (a koncepció névadója az E-type formatervezője) a világ első hangvezérelt, mesterséges intelligenciával (AI) felvértezett kormánykereke, amely több száz feladatot képes végrehajtani. Odahívja hozzánk az autót, lejátssza a zenénket, asztalt foglal a kedvenc éttermünkbe, de még azt is tudja, hogy mi van a hűtőszekrényben. A Sayer igazolja azt is, hogy tagjai vagyunk a Jaguar igény szerinti (on-demand) mobilitási szolgáltatási klubjának. Ebben a klubban választhatunk, hogy kizárólagosan szeretnénk-e birtokolni az autót, vagy megosztjuk azt másokkal. Ez egyben azt is jelenti, hogy elég a kormánykereket megvásárolnunk, az autót magát nem kell.

Holnap reggel 8 órakor otthonunktól kétórányira lesz halaszthatatlan programunk? Nincs más dolgunk, mint kényelmes karosszékünkben ülve tájékoztatni erről Sayert, és az kiszámítja, hogy mikor kell felkelnünk, mikorra érkezzen meg otthonunkhoz (autonóm üzemben) az autó; de még azt is megsúgja, az útnak mely szakaszai kínálnak vezetési élményt, ahol érdemes lehet átvennünk a kormányt.

A Sayer annak a fejlett HMI (ember-gép interfész) rendszernek a lelke, amely az utazás teljes időtartama alatt kapcsolatot biztosít köztünk és a külvilág között – kivéve, ha úgy döntünk, nem szeretnénk, ha zavarnának, amíg átadjuk magunkat a vezetés élvezetének. Az utasok saját életük különböző szféráiból adatokat kérhetnek le, és azokat a rendszeren keresztül megjeleníthetik. Megnézhetjük, minden rendben van-e otthon, mit csinálnak családtagjaink vagy barátaink, mi történik a munkahelyünkön, és mindvégig kapcsolatban maradhatunk életünk minden területén. A különböző szférákat egyesével, vagy akár egyszerre is lekérdezhetjük – de akár magukra is hagyhatjuk azokat, így csak az az információ jut el hozzánk, ami valóban érdekel bennünket.

A jövő csatlakoztatott világában egy flottányi Future-Type várja teljesen feltöltött akkumulátorokkal, hogy használatba vegyék őket. Ha gyermekét vinné iskolába, és csak két ülésre van szüksége, lehívhat egy 2+1 üléses autót, amelynek beszélgető sarokként kialakított utasterében egymás felé fordulva társaloghatnak, miközben az autó önállóan, a lehető leggyorsabb, legtakarékosabb útvonalat választva elviszi önöket a célba.

A Future-Type a forgalomban részt vevő többi autóval kommunikálva kooperatív menettechnológiákat is alkalmaz. Ez az együttműködés lehetővé teszi, hogy az autók rövidebb követési távolságot tartsanak egymás mögött, a sávváltások és a kereszteződésen való áthaladások pedig biztonságosabbá és gyorsabbá válnak. Ezzel megnő az utak áteresztő képessége és csökken a balesetek száma.

A vezető akár arra is kérheti az autót, hogy az út fárasztó, unalmas szakaszán (pl. csúcsforgalomban vagy útépítésnél) átvegye tőle a vezetést, de akkor is átadhatja a volánt, ha dolgozna vagy filmet szeretne nézni. Azokra a pillanatokra gondolva azonban, amikor magunk szeretnénk élvezni az autóvezetést, a tanulmányautó kormánykerékkel is rendelkezik.

Ez a kettős megközelítés lehetővé teszi a vezető számára, hogy szabadon válasszon a teljesen autonóm vezetés vagy a vezetőtámogatás között; utóbbi esetben a pilótát ugyanazok a fejlett technológiák segítik, amelyek a Future-Type önálló közlekedését is lehetővé teszik. Ezek a technológiák a háttérben megbújva a jövőben biztonságosabbá, de egyben minden eddiginél élvezetesebbé is teszik a vezetést, hiszen az autó minden pillanatban figyel, és tisztában van azzal, hogy milyen helyzetek várnak ránk a következő pillanatban.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/