/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elárverezik az egyik legritkább amerikai sportautót

2016. december 29. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Az American Motors Corporation (AMC) fénykorában a Nagy Hármassal versenyzett a piacon, kisautókat és izomautókat is gyártott. Modelljeik elsősorban egyedi dizájnjaikkal váltak emlékezetessé, a legszebb mind közül pedig a mindössze öt példányban létező AMX/3. Az egyik, többszörösen szépségdíjas példány a jövő hónapban kalapács alá kerül.

Az American Motors Corporation a Nash-Kelvinator és a Hudson Motor Car Company összeolvadásával jött létre 1954-ben és kisméretű modelljeivel, valamint izomautóival írta be magát az amerikai autótörténelembe. Kisautói (amerikai mércével persze), a Rambler American, a Gremlin és a Pacer rendkívül népszerűek voltak, de nagyteljesítményű izomautóit is kedvelték (AMX, Javelin). Még mielőtt a vállalatot a Chrysler bekebelezte volna, megalkották az egyik legszebb amerikai sportautót, az AMX/3-at. A középmotoros sportmodell formáját az AMC-nél álmodták meg, a fejlesztést és az összeszerelést azonban az Italdesign műhelyben Giotto Bizzarrini végezte.

Az AMX/3-ból 1000 darabot terveztek építeni, azonban a projektet idejekorán leállították és csak 5 darab készült a gyönyörű masinából. A hajtásról egy 390 köbhüvelykes (6,4 literes) AMC V8-as motor gondoskodott, amely 340 lóerőt adott le 5100-as fordulaton. Klasszikus transaxle elrendezés szerint a váltó a hátsó tengelynél kapott helyet. A négyfokozatú manuális szerkezetet az OTO Melara szállította.

Az AMX/3 tesztelésével a BMW-t (!) bízták meg, akinek a közbenjárásával a kocsi erős négytárcsás fékrendszert és kerekenkénti független felfüggesztést is kapott. Monzában egy alkalommal az AMX/3 az eredeti becsült végsebességét is túllépte, 257 km/óránál gyorsabban száguldott, merev és aerodinamikus karosszériájának köszönhetően.

Ezt a korai, 1969-es, rézvörös, Concorso d’Eleganza győztes példányt a jövő hónapban a Gooding & Company Scottsdale-i aukcióján elárverezik, ahol a szakértők szerint 900 ezer és 1,3 millió dollárt hoz majd. Ha átlépi az egymilliós mágikus határt, ez lesz minden idők legdrágább aukción értékesített AMC-je.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/