/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Elkészült a tizennyolcadik BMW Art Car

2017. június 02. 18:00   |   Autoblog
címkék:  

A BMW M6 GT3 versenyautó műszaki alapjaira megálmodott guruló műalkotás a legendás BMW Art Cars kollekció első olyan tagja, amely a virtuális világ kiterjesztett valóságában ölt testet.

Az idén 39 esztendős kínai multimédia-művész, Cao Fei háromévnyi intenzív munka után 2017. május 31-én, a pekingi Minsheng Art Múzeum gálaestélyén hivatalosan is bemutatta a legendás BMW Art Cars kollekció tizennyolcadik guruló műalkotását, amelyet Jeff Koons és John Baldessari művészek közreműködésével hívott életre. A gyűjtemény eddigi legfiatalabb, és egyben első kínai alkotója a virtuális világ kiterjesztett valóságában álmodta meg installációját, az automatizált járművezetés innovációiból, a légi járművek technológiai megoldásaiból és a XXI. századi digitalizáció eszköztárából merítve ihletet.

Cao Fei guruló műalkotásához a Kínában végbemenő rendkívül gyors társadalmi változások adták a kezdő ihletet. Három éven át tartó kutatómunkája során a 39 esztendős multimédia-művész Kína több ezer éves történetébe ásta bele magát, hogy a mélyen gyökerező hagyományok és az ősi spirituális bölcsesség forrásához jusson. A 18. BMW Art Car modell elkészítéséhez ezután egy párhuzamos univerzum létrehozásával látott hozzá, installációja így három alkotóelemből tevődik össze: egy spirituális időutazásra invitáló videóból, egy színes fényjátékot ígérő, külön okosalkalmazáson keresztül elérhető kiterjesztett valóságból (az App Store-ból a „BMW Art Car #18” kulcsszóval tölthető le) és a szénszál-fekete BMW M6 GT3 versenyautóból.

A látványos videó és a kiterjesztett valóság a BMW M6 GT3 modell műszaki alapjaira épülő digitális installáció szerves része: a videóban látható spirituális mozdulatok a versenyautó körüli intenzív fényjátékban teljesednek ki – és a néző a kiterjesztett valóság részesévé válik. Az ősi kínai szokásokból táplálkozó, élénk színekre építő koncepció az Ázsiában igen gyakorinak számító spirituális ceremóniák évezredes tradícióját élteti: a távol-keleti országban nagy hagyománya van az új tárgyak, így például a gépkocsik megáldásának, hogy ezzel is óvják az útra indulókat.

2016 óta a BMW M6 GT3 áll a BMW Motorsport privát színekben versenyző ügyfelei által elérhető versenyautó-paletta csúcsán. Motorházteteje alatt a BMW M TwinPower Turbo technológiával felvértezett, 4.4 liter hengerűrtartalmú V8-as erőforrás dolgozik, amelynek 585 lóerő maximális teljesítménye kevesebb, mint 1300 kilogrammot mozgat. A motorsport-specifikus hajtásláncban hatsebességes szekvenciális váltó és nagyteljesítményű vezérlőelektronika kapott helyet, a BMW M6 GT3 így már egyből bemutatkozó futamán, a belgiumi Spa-Francorchamps tavalyi 24-órás megmérettetésén győzelmet ünnepelt. A 2016-os szezonban a versenyautó futamgyőzelmek és bajnoki címek sokaságát zsebelte be.

Az autó az IMSA WeatherTech SportsCar Championship tengerentúli GTLM futamain is képviselteti magát, a Daytona-i 24-órás megmérettetésen ráadásul Bill Auberlen, Augusto Farfus és Bruno Spengler a John Baldessari által megtervezett BMW M6 GTLM Art Car modellel állt rajthoz. Az FIA GT Világkupa makaói futamán Augusto Farfus idén novemberben a Cao Fei által valóra váltott BMW Art Car modellt is versenypályára gurítja.

A legújabb BMW Art Car modell 2017 nyarán Sanghajban, a BMW Experience Centerben lesz megtekinthető.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/