/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Észleli a kerékpárosokat a Volvo új technológiája

2013. március 08. 20:00   |   Autoblog
címkék:  

Az új funkció a jelenlegi észlelési és automatikus fékezési technológia továbbfejlesztése, a csomag neve pedig ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel, gyalogos- és kerékpáros észleléssel (Pedestrian and Cyclist Detection with full auto brake). A kerékpáros-észlelési rendszer a május közepén kezdődő új modellévtől valamennyi gyalogosészlelésre képes rendszerrel ellátott autóhoz elérhető majd.

A baleseti statisztikák szerint az európai közúti balesetekben meghalt kerékpárosok körülbelül 50 százaléka gépkocsival ütközött. A Volvo új gyalogos- és kerékpáros észlelő technológiája ezt a számot próbálja csökkenteni. A gyorsabb képfeldolgozást biztosító új, fejlett szoftver révén vált lehetővé a jelenlegi észlelési és automatikus fékezési technológia kiterjesztése oly módon, hogy a kerékpárosok esetében felmerülő bizonyos helyzeteket is képes legyen kezelni.

Az azonos irányban közlekedő és egy hirtelen irányváltoztatással az autó elé kerülő kerékpáros az egyik olyan balesetforrás, amelyet az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel, gyalogos- és kerékpáros észleléssel opció megelőzni hivatott. A rendszer 2013 májusának közepétől érhető el a Volvo V40, V40 Cross Country, S60, V60, XC60, V70, XC70 és S80 modellekben. A fejlett érzékelő rendszer a gépkocsi előtti területet vizsgálja. Ha az autóval egy irányban haladó kerékpáros hirtelen a gépjármű elé kanyarodik és fennáll az ütközés veszélye, a rendszer azonnali figyelmeztetést küld és teljes fékerőt alkalmazva lép működésbe. Az autó sebessége meghatározó fontossággal bír egy baleset kimenetelének szempontjából, hiszen a kisebb ütközési sebesség jelentősen csökkenti a sérülés veszélyét.

Az ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer teljes körű automatikus fékezéssel, gyalogos- és kerékpáros észleléssel opció a következő elemekből áll: az autó orrában elhelyezett radaregység, a belső visszapillantó tükörbe integrált kamera és a központi vezérlőegység. A radar feladata az autó előtti objektumok észlelése és távolságuk felmérése, a kamera pedig az akadály típusát határozza meg. A kétféle üzemmódú radar széles látómezejének köszönhetően a rendszer képes időben észlelni a gyalogosokat és a kerékpárosokat. A nagyfelbontású kamera lehetővé teszi a gyalogosok és kerékpárosok mozgásmintájának meghatározását. A központi vezérlőegység folyamatosan figyeli és értékeli a forgalmi helyzetet. Az automatikus fékezési rendszer csak akkor lép működésbe, ha az objektumot a radar és a kamera egyaránt észleli. A csúcstechnológiára épülő érzékelőknek köszönhetően szükség esetén a rendszer képes a teljes fékerő azonnali alkalmazására. A technológia az azonos sávban haladó járműveket is figyeli.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/