/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Így készítsük fel autónkat a nyári szezonra

2017. május 13. 16:50   |   Autoblog
címkék:  

A személyautók alapos nyári felkészítése nem csak az évszaknak megfelelő gumiabroncsok felszereléséből áll. Több olyan fontos berendezést ajánlott ilyenkor ellenőriztetni, melyek hiányát csak akkor érezzük meg igazán, amikor azok nem működnek megfelelően. A közel három évtizedes múlttal rendelkező Duna Autó Zrt. összeszedte a legfontosabb tanácsokat az autók megfelelő nyári felkészítése érdekében.

Car mechanic checking a car engine

Első lépésként ajánlott időpontot foglalni abban a szervízben, ahol a jármű rendszeresen megfordul, hiszen ott a korábbi meghibásodások és ellenőrzések is nyomon vannak követve. Ennek köszönhetően az autó teljeskörű, alapos felkészítésben részesülhet.

„Hogy mire terjed ki egy szezonális átvizsgálás, az természetesen nagyban függ az autósok igényeitől, de mindenképpen ajánlott figyelmet fordítani a klíma tisztítására és a szükséges folyadékok (motorolaj, ablakmosó) megfelelő szintjének ellenőrzésére. Nem szabad megfeledkezni a fékolajról sem, hiszen ha túl öreg a folyadék, akkor egy lejtőn való fékezés már komoly gondokat okozhat” – hívta fel a figyelmet Simon Péter, a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója.

Fontos a klímatisztítás

A légkondicionáló tisztítására azért van szükség, mert optimális környezetet biztosít a mikroorganizmusok, baktériumok elszaporodásához a nedves, nehezen hozzáférhető elemek miatt.

„Amennyiben a klímát fertőtlenítés nélkül kezdjük el használni, úgy megkockáztatjuk, hogy ezek a mikroorganizmusok és baktériumok bekerüljenek az utastérbe” – jegyezte meg a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója. Hozzátette: ezek a részecskék nyálkahártya irritációt, megfázásszerű tüneteket, fáradékonyságot, fejfájást, allergiát és megbetegedésszerű tüneteket is okozhatnak. Ezért a klímatisztításra évente legalább egy alkalommal szükség van.

A klímaberendezés ellenőrzése és feltöltése mellett célszerű elvégezni a pollenszűrő cseréjét is. „A pollenszűrő meghatározott időnként cserére szorul. Elhasználódásának elsődleges jelei közé tartozik, ha esős időben az autó ablakai erőteljesen párásodnak” – jegyezte meg a Duna Autó Zrt. műszaki igazgatója. Hozzátette: bár az eszközt egyszerűen pollenszűrőnek nevezik, az nem csak a sokaknál allergiás reakciókat kiváltó polleneket tartja távol, hanem más szennyező részecskéktől is megtisztítja az utastérbe kerülő levegőt. Jelentősége éppen ezért felbecsülhetetlen a hosszabb utazások alkalmával.

Ügyelni kell a töltöttségre

A nyári átvizsgálás során ajánlott figyelmet fordítani az akkumulátor ellenőrzésére, mivel ezek a téli időszakban nagyobb igénybevételnek voltak kitéve. A gondozásmentes akkumulátorok általában 3-5 évig bírják rendeltetésszerű használat esetén. „Az energiatároló egység élettartama a típus és a minőség mellett attól is függ, hogy garázsban, vagy szabadban áll-e az autó. Ugyancsak fontos tényező, hogy gyakori indításokat kell-e kiszolgálnia, vagy egy héten csak egyszer használják a járművet” – figyelmeztet Simon Péter. Egy átvizsgálás során mindig érdemes ellenőriztetni az akkumulátor töltöttségét, hiszen így elkerülhetőek a lemerülés miatt jelentkező indítási nehézségek.

Kényelmi szolgáltatások

A kötelező köröket letudva érdemes lehet gondolni olyan kisegítő szolgáltatásokra, melyek nagyobb utazásoknál jöhetnek szóba. Ilyen lehet például az Assistance biztosítás megkötése. Ezt elsősorban azoknak ajánlják, akik szeretnek felkészülni a nem várt helyzetekre és nem szeretnék, hogy a pihenésre szánt időből órákat, vagy napokat töltsenek el a jármű szükségszerű javításával.

„Egy évre szóló Assistance szolgáltatás minden váratlan helyzetre felkészítheti az autóst, hiszen a legtöbb esetben magába foglalja a baleset-biztosítást, valamint a célállomáshoz való eljutás költségeit is, ennek köszönhetően egy nyaralás nem egy-egy nagyobb meghibásodás válhat emlékezetessé” – hívta fel a figyelmet Simon Péter. Hozzátette: ha az autó javítása nem oldható meg egy napon belül, akkor az Assistance szolgáltatás keretein belül lehetőség van csereautót igénybe venni.

Nyaralás, vagy nagyobb hétvégi kiruccanás idején még érdemes lehet gondolni tetőbox bérlésére is, hiszen ezzel jelentősen megnövelhetjük a rendelkezésre álló csomagteret. A tetősínekre szerelhető box bérlése pedig általában nem jelent nagyobb költséget, hiszen bérlése napi 1000-1200 forintnál kezdődik.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/