/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

A BMW elkészítette a modern 2002 turbót

2016. május 23. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

A BMW az idei Concorso d’Eleganza Villa d’Este egyik fénypontjaként a BMW 2002 Hommage koncepcióautóról is lerántotta a leplet, amellyel a bajor gyártó a vezetés színtiszta élményének félévszázados történelmét élteti.

A legendás autócsodák és történelmi motorkerékpárok legnívósabb eseményeként számon tartott Concorso d’Eleganza Villa d’Este idei felvonásán a BMW egy rendkívül különleges tanulmányautót is kigurított a nagyközönség elé: a BMW 2002 Hommage a bajor gyártó százéves történetének egyik leginkább meghatározó modellje előtt tiszteleg, egy modernkori koncepcióautó képében álmodva újra a BMW 2002 turbo modellt.

Kompakt arányaival, hosszú tengelytávolságával, rövid túlnyúlásaival és látványos cápaorrával a koncepció a vezetési élményt hirdeti. A hatalmas első légbeömlők látványos hátsó légterelő elemekkel és extrém aerodinamikai részletekkel párosulnak.

A BMW 02-es sorozat karosszériájának jellegzetes króm csíkjait a BMW 2002 Hommage tanulmány szénszálból készült, vízszintesen elnyújtott övvonala idézi fel, amely vizuálisan két részre osztja a koncepcióautó karosszériáját. A tető, a motorháztető és a csomagtérajtó alkotta felső rész matt fényezést kapott, hogy a hajdani versenyautók stílusában ezzel megakadályozza a vakító napsugarak visszaverődését. A tervezők a tanulmány felső részén minimalista, végletekig letisztult felületeket alkalmaztak, amely az alsó rész merész kialakításával határozott kontrasztot alkot. A Space Race Metal névre keresztelt fényezése a folyékony fém benyomását kelti, amelynek világoskék metál árnyalata a matt és a magasfényű kivitelben is folyamatosan változtatja a színét.

A BMW 2002 Hommage tanulmány hatalmasra hizlalt kerékjárati íveket kapott, amelyek a BMW 2002 turbo homologizált változatának extrém kerékív-szélesítéseire emlékeztetnek. A könnyűfém keréktárcsák 20 colosak, és kéttónusú kivitelben, összetett küllő-dizájnnal idézik a régmúlt idők versenyautóit, miközben az M logóval ellátott féknyergek aranysárgák.

A BMW 2002 Hommage tanulmány frontrésze a 02-es sorozat ötvenéves kialakításának extravagáns újraértelmezése, amely dinamikus stílusban, a BMW kortárs jegyeinek alkalmazásával hidalja át a járműtervezés történetének fél évszázadát. A tervezők elegáns stílusban, letisztult felületekkel és határozott vonalvezetéssel közelítették meg a 02-es sorozat hamisítatlan karosszéria-jegyét, megőrizve a „lándzsa” alakú motorháztető-kúpját, amely a BMW logóhoz és a vese alakú hűtőrácshoz tereli a tekinteteket. A motorháztető extravagáns kialakításának a matt fényezés ad elegáns lendületet.

A tanulmányautó hűtőrácsa fekete lamellákkal hangsúlyozza tovább a karosszérián körbefutó szénszál-övvonalat, a frontrész külső végeiben pedig egy-egy darab fényszóró tükrözi a BMW 2002 stílusát. A fényszórókat egy közös burában arany árnyalatú reflektorok fogják közre, amely a BMW 2002 ötven évvel ezelőtti megszületését és az akkori versenyautók sárga árnyalatú fényszóróit szimbolizálja. Az irányjelzők – a klasszikus előd stílusában – egy külön elhelyezett keskeny sávban kaptak helyet a fényszóró és a motorháztető között, szénszálból készült betétekbe építve.

A hatalmas légbeömlőkkel ellátott első lökhárító az 1970-es évek sportautóit idézi. A koncepcióautó széles, sportos kialakítása és az első lökhárító innovatív dizájnnyelvezete együtt a modell kivételes úttartását és kezelhetőségét hirdeti. A BMW Motorsport trikolor kiegészítői és az első lökhárító tükrözött „turbo” felirata a BMW 2002 turbo eredeti lökhárító-matricáit tükrözi, ahogyan a vezetőoldali visszapillantó ház fényezése is. Az első lökhárító alján szénszálból készült koptató vezeti át a tekinteteket a szintén karbon küszöbtoldatokra.

A BMW 2002 Hommage tanulmány hátsó részének kialakítása ugyancsak a BMW 2002 turbo stílusjegyeit idézi. A karosszériát vízszintesen kettéosztó fekete sáv a letisztult, sima felületekkel karöltve a koncepcióautó szélességét nyomatékosítja, miközben vonalvezetését modernkori stílusjegyek járják át. Ugyanez igaz a hátsó lámpák kialakítására is: a szinte szögletes rajzolatú lámpák sportos keretbe foglalják a karosszéria hátsó részét, a fekete burának köszönhetően azonban a fénycsíkok csak működés közben láthatók. A rendszámtábla jobb oldalára helyezett BMW logó szintén a BMW 02-es sorozat öröksége. A BMW 2002 Hommage tanulmány sportos karakterét a szénszálból készült hátsó diffúzor és a kipufogórendszer dupla ikervégződése zárja.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/