/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jó évet zárhatnak a használtautó-kereskedők 2016-ban

2016. december 14. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Negyedik éve tart a dinamikus bővülés a hazai használtautó-kereskedelemben. Ennek eredményeképpen a hazai használt személyautók körében 2016-ban várhatóan 615 ezer körüli adásvétel zajlik le, miközben az import használt autók száma elérheti a 143 ezret. Az előbbi 13, míg az utóbbi 16 százalékos növekedést jelent tavalyhoz képest.

A piac felpörgése a pillanatnyi kínálati adatokon is világosan megmutatkozik: a Használtautó.hu portálon jelenleg mintegy 100 ezer személyautót hirdetnek eladásra, ami 23 százalékkal haladja meg az egy évvel ezelőtti 81 400 darabos kínálatot.

A magyar autósok több mint négyötöde továbbra is a hazai piacon vásárol használt autót. Eközben azonban évről évre nő a behozott használt járművek aránya: az elmúlt 5 év során 12-ről 19 százalékra emelkedett az arányuk: idén a várható 760 ezer átírt használt autóból 143 ezer eddig külföldi okmányokkal futott.

átírások

Egyre nyilvánvalóbb ugyanakkor, hogy a használtautó-import a felívelő szakaszának végén tart. Ennek a szegmensnek a térnyerését elsősorban az árkülönbözet hajtja, a használt autók ugyanis külföldön gyorsabban veszítenek értékükből, mint idehaza. Az elmúlt évek során azonban a behozatalhoz számtalan negatív tapasztalat is kapcsolódott: mivel a behozott autók többsége (idén 61 százaléka) legalább tízéves, esetükben kiemelt fontosságú a műszaki állapot. Egyre többen szembesültek már azzal, hogy ez az árelőny könnyen elillan a hamar felmerülő szervizköltségek miatt.

A külföldi autók előélete jóval nehezebben követhető nyomon: a kilométeróra-tekerés külföldön is bevett gyakorlat, és szinte lehetetlen garanciális kötelezettségeket számon kérni a külföldi eladókon, kereskedőkön, de még a hazai közvetítőkön is. A vélt vagy valós előnyök korábbi dominanciáját – ilyenek a kedvezőbb áron kívül a szélesebb választék, a rendszeresebb karbantartás kultúrája, valamint a kíméletesebb útviszonyok – a vásárlók körében tehát végre egy reálisabb megítélés váltja fel.

használt autók száma és növ.

„Eközben a hazai autók futásteljesítményét 2012 januárjától rendszeresen rögzítik, az autók előéletéről egyre könnyebb percek alatt információhoz jutni. Mindez ismét egyre vonzóbbá teheti a belföldi piacot, az import növekedése pedig egy két éven belül akár teljesen megállhat, évi 160-180 ezer darab között állandósulva. Ez a tendencia már most jól nyomon követhető: míg két éve 37, idén már csupán 16 százalékkal bővült a behozott személyautók köre” – mutat rá a Használtautó.hu szakértője.

kategóriák és modellek

Jelentős átalakuláson megy keresztül az importált autók összetétele is. Míg korábban egyértelműen a vágyott presztízsautók (BMW, Audi, Mercedes) domináltak, jelenleg már a „hétköznapibb” márkák iránt a legerősebb a kereslet. Jól mutatja ezt az is, hogy míg 2012-ben a két legnépszerűbb kategória, a felső- és az alsó-középkategória aránya 27:18 volt, mára ez megfordult 22:25-re. Ugyanekkor az egyterűek súlya lassú növekedést mutatott.

A tendencia iránya jól látható a legnépszerűbb behozott modellek listáján is: egy év alatt a BMW 3-as széria az elsőről a negyedik helyre csúszott vissza, és a Mercedes A-osztály is elvesztette hatodik pozícióját. A Ford Focus ugyanakkor a negyedikről a második helyre ugrott, és szintén felkerült a legnépszerűbb modellek közé az egyterű Opel Zafira is.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/