/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Jön a négykerék-hajtású SEAT Leon

2014. január 20. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

A Bécsi Autószalonon debütált a SEAT Leon ST 4Drive, a Leon kombi állandó négykerék-hajtású változata, amely kétféle TDI motorral, áprilistól kerül forgalomba.

Az új Leon ST 4Drive állandó összkerékhajtása a világ legkorszerűbb és leghatékonyabb ilyen technikáinak egyike. A SEAT itt a teljes egészében új fejlesztésű, hidraulikus működtetésű lamellás tengelykapcsolót, a Haldex-technika ötödik generációját alkalmazta. E konstrukció a hajtásrendszert érő minden elképzelhető külső hatásra extrém gyorsan reagál, egyszerre növelve jelentősen az aktív biztonságot és az autó menetdinamikai képességeit.

Normál körülmények között a tengelykapcsoló az első kerekek felé irányítja a motor felől érkező forgatónyomaték túlnyomó részét. Amint azonban a rendszer csökkenő tapadást érzékel, a lamella kötegeket dugattyú préseli össze, s mindössze ezredmásodpercek alatt fokozatmentesen a hátsó tengelyre küldi a nyomatékot. A tengelykapcsoló legújabb generációja már a korábban szükséges nyomástárolót sem igényli, miközben konstrukciója lényegesen kompaktabb és 1,4 kilogrammal könnyebb is elődjénél.

A Leon ST összkerékhajtása két nyomatékos és takarékos TDI motorral és hatfokozatú sebességváltóval alkot optimális kombinációt. A négyhengeres common-rail erőforrások teljesítménye 105 és 150 LE, a szabvány szerinti átlagfogyasztásuk pedig 4,5 illetve 4,8 liter 100 kilométerenként, amihez kilométerenként 119 és 124 gramm széndioxid-kibocsátás tartozik. A szériakivitel további gazdaságosság növelő műszaki megoldásai között szerepel az automatikus motorleállítás és -indítás, valamint a fékezési és motorfék fázisok során működő energia-visszatáplálás rendszere.

A 150 lóerős 2.0 TDI 320 Nm nyomatékával igencsak dinamikusan mozgatja a Leon ST 4Drive modellt, amely álló helyzetből 8,7 másodperc alatt gyorsít fel 100 km/órás tempóra, végsebessége pedig 211 km/óra. A 2.0 TDI az intelligens hőmenedzsment és mérsékelt belső súrlódások jellemezte, legmodernebb motorgeneráció tagja, különösen kulturált járásáról két kiegyenlítő tengelye gondoskodik. 250 Nm maximális forgatónyomatékával az 1.6 TDI erőforrással hajtott Leon ST 4Drive is jól motorizált modellnek számít, 12,0 másodperc alatti gyorsulással és 187 km/óra csúcssebességgel.

Az új Leon ST 4Drive legújabb generációs TDI motorjain, illetve intelligens, elektronikus szabályzású összkerékhajtásán túl is modern technikák egész sorát vonultatja fel. A mindkét tengelyen működő elektronikus differenciálzár funkció (EDS) és a hatékony vonóerő-átadást főként a tempós kanyaríveken segítő, bővített elektronikus differenciálzár funkció (XDS) menetdinamikai szabályzórendszerei, valamint az elektronikus menetstabilizáló berendezés (ESP) és a másodlagos ütközésvédelem fékező funkciója (Multi-collision Brake) egyaránt a lehető legmagasabb fokú biztonságot szolgálja. További high-tech berendezések a teljes LED fényszórók, a városi vészfék-funkcióval kiegészített adaptív sebességszabályzás (ACC), a fáradtságérzékelő rendszer és az éppen igénybe vett forgalmi sáv tartását segítő Heading Control.

A 4535 mm hosszú alsó-középkategóriájú kombi összkerékhajtása nem korlátozza csomagterét, amelyet a kiváló variálhatóság mellett remek funkcionalitás jellemez. Térfogata 587 liter, de a hátsó üléstámlák lehajtásával, s a tetőig pakolva egészen 1470 literig bővíthető. A különösen hosszú tárgyak szállítását könnyítendő, egyes felszereltségi változatok első utas oldali ülésének támlája is lehajtható, 2,5 méterre növelve a pakoláskor kihasználható hosszúságot.

A 105 lovas Leon ST 4Drive a Reference és Style, míg a 150 lovas kivitel a Style és FR felszereltségi változatokban szerepel a kínálatban. Az autó piaci bevezetésére április elejétől a 105, majd idén nyártól a 150 lóerős TDI erőforrással kerül sor.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/