/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Képeken az új kompakt Mercedes crossover

2013. április 18. 15:00   |   Autoblog
címkék:  

A Sanghaji Autókiállításon napokon belül leleplezik a GLK utódjának tekinthető Mercedes Concept GLA crossovert, amely látványos dizájnjával és puccos belső terével a kiállítás egyik sztárja lehet. A kupés tetővonalú GLA szériaváltozata persze nélkülözi majd a show-elemeket, de úgy is a kategória legkarakteresebb járműve válhat belőle. Érkezésére jövőre lehet számítani.

A Concept GLA-t (h., sz., m.: 4383/1978/1579 mm) az A-osztályban és a CLA modellben megismert legerősebb turbómotor hajtja (az AMG modellt leszámítva), teljesítménye 211 lóerő. A GLA-ban 7G-DCT duplakuplungos váltóművet kapcosltak hozzá, s az összes kerék hajtott.

A koncepcióautó egész sor markáns jellemzővel utal tervezőinek innovatív gondolkodására. Ilyen például a motorháztető erődómja és a sportos hűtőmaszk, a csillaggal, amelynek újszerű foglalata két keresztlécben folytatódik. Új elem a Softcube: ezek a finom rádiusszal lekerekített négyszögletes kiemelkedések nemcsak a hűtőmaszkot tagolják, hanem megjelennek a küszöbökön és a kipufogóvégeken is. Abszolút újdonság a lézeres fényszóró, amely nemcsak az utat világítja meg, hanem projektorként is funkcionál.

Az oldalnézet is erőt, magabiztosságot sugall. A „Dropping-Line” karaktervonal a fényszórótól a hátsó kerékjáratig ível, az ablakszegély viszont a C-oszlop felé emelkedik. A Dropping-Line és a küszöbtől fellendülő ellenpárja dinamikus fényjátékot teremt az oldalfalon. A süllyesztett kilincsek gombnyomásra emelkednek ki, a tanulmányterv kupé-jellegét keret nélküli oldalablakok teszik teljessé. Az öt turbinahatású küllőjű könnyűfém kerékre 255/45 R 20-as gumiabroncsot szereltek.

A hátsó lökhárítóburkolatnál további SUV-kellékként szerepel a rakodóperem-védő és egy optikai alsó védőlemez. A csomagtér-ajtó elektromosan nyílik és záródik, becsukáskor szervomotor húzza be teljesen. További világítóegységek kerültek a tetőcsomagtartó-alapsín keresztlécére.

Az utastér kialakítása az új kompakt Mercedes-Benz modellekéhez igazodik, de modern és rendkívül nívós SUV-ként újraértelmezve. Kontrasztot a bőr és a sötétre galvanizált alumínium teremt. A négy egyedi ülést és az ajtóborításokat barna natúr bőrrel vonták be. Nemcsak a színe emlékeztet nyeregre, hanem a kidolgozása is: a Concept GLA-ban összesen több mint húsz méternyi bőrszegélyt fog össze kézi varrás. A középrészükön kiváló minőségű vitorlavászon betétes ülőlapon a bőr mintázata erősíti a nyerges témát.

A műszerfal többrétegű: bőrbevonatú felső felületén matt és polírozott alumíniumstruktúra hordozza a műszereket. A látható csavarokhoz különleges designt terveztek, a szennyeződéstől plexifedél véd, a háttérvilágítás pedig a lebegő síkok hatását adja. A COMAND Online kezelőgombjai a műszaki precízió mesterművei, a hátoldalon feketére festett plexiüvegből, hátulról bemart és kitöltött piktogramokkal.

A műszerfal és a hátsó utastér szellőzőit stilisztikailag továbbfejlesztették, és, akárcsak a Concept A-Class, illetve a Concept Style Coupé esetében, hátulról megvilágítják. Ennek színe attól függ, hogy milyen hőmérsékletet állítottak be az utasok a klímaberendezésen: 22 foknál fehér, hűvösebbnél kék, melegebbnél piros.

A poggyásztérben fényvezetős hangulatvilágítás folytatja optikailag a műszerfaltól a hátsó ülésekig terjedő középkonzolt. A padló sík felületét a belé süllyesztett négyszögletes fénysáv emeli ki. A poggyászdarabok rögzítésére rugós, helikopter-kék, négypontos biztonsági övcsat szolgál. A hátsó sportülések támlája egyetlen mozdulattal előrehajtható, miáltal sík rakodófelület jön létre.

Lámpa vagy mozivetítő? A Concept GLA lézeres fényszórói nemcsak a menetfényt szolgáltatják, hanem arra is alkalmasak, hogy képeket vagy filmet vetítsenek vászonra vagy falfelületre. Forrásuk bármilyen COMAND Online által támogatott formátum lehet, például képek és filmek okostelefonról, az internetről vagy merevlemezről.

Alternatívaként az autó saját akciófelvétele adja a műsort: a Concept GLA tetőcsomagtartójának első végében két HD-kamerát helyeztek el, amelyek menet közben háromdimenziós képet rögzítenek. A kamerák persze kivehetők, hogy akár kerékpáros sisakon rögzítsék őket. Mivel pedig kiegészítő fényszóró is tartozik hozzájuk, mindenkor biztosított a kellő megvilágítás. Természetesen nemcsak kifelé lehet vetíteni, hanem a COMAND Online képernyőjén is nézhetők a filmek.

A lézersugárzó több mint a Mercedes-Benz tervezőinek ujjgyakorlata. A vetített kijelzés (head-up display) továbbgondolásaként fokozhatja a közlekedés biztonságát, hiszen például az útpályára vetítheti a navigáció bekanyarodási útmutató jeleit – így mások is láthatják, merrefelé tartunk éppen.

A Concept GLA kékesen csillogó fényszóróját nemcsak a lézervetítő és annak látható, forgó ventilátoros hűtése teszi érdekessé. „Coming home” funkcióban villog a kék fény, jelezve, hogy várja gazdáját a jármű. Míg a fényszóró fénykévéjét lézer kelti, és tükrös lencse irányítja, a nappali menetfény és az irányjelző fénydiódás.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/