/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Nagy lendülettel kezdte az évet a használtautó-piac

2016. április 13. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

2016 első negyedévében is töretlenül emelkedett a Használtautó-index: az elkelt használt személygépkocsik összértékének változását jelző mutatószám elérte a 168,1 százalékos értéket. Az emelkedés oka, hogy egy év alatt jelentősen, több mint 17 százalékkal nőtt a belföldön tulajdonost váltó autók száma és átlagára is: ez utóbbinak a mértéke megközelítette az 1,8 millió forintot.

„Egyelőre továbbra sem mutatja a kifulladás jeleit a használtautó-piacon lassan három éve tartó emelkedés – mutat rá Fodor László, a Használtautó.hu szakértője. – A belföldi használtautó-piac mindkét közvetett utánpótlási forrása töretlenül bővült az idei év első negyedében is: míg a behozott használt autók száma (32 500 db) 24 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor regisztrált értéket, addig az új autók eladása is több mint 15 százalékkal (csaknem 20 ezerre) bővült az első három hónapban az egy évvel ezelőtti időszakhoz képest. Ezek hatására egyértelműen nőtt a lecserélt autók volumene. Eközben az átlagár is emelkedett: a tavaly év eleji 1 550 000 forint körüli összeg helyett a legutóbbi negyedévben már közel 1,8 milliós értékre kapaszkodott.”

A hazai használtautó-adásvétel folyamatában a legnagyobb arányban (30%) az alsó-középkategóriás járművek vesznek részt. A kisautók a forgalom 25, míg a felső-középkategóriás járművek annak további 16 százalékából részesednek. Az összetételt tekintve az elmúlt évhez képest lassú változást észlelhetünk: a városi terepjárók (5,9%) és az egyterűek (8,3%) egyaránt fél-fél százalékkal növelték részesedésüket, jórészt az alsó-középkategóriás állomány kárára.

Márkák szerint továbbra is az Opel vezeti az adásvételek toplistáját, százból 14 gazdát cserélő autó ehhez a márkához tartozik. 10-10 százalékkal következik a Suzuki és a Volkswagen. A Ford részesedése 8, míg a Renault-é 7 százalék. Ez az első öt legnépszerűbb márka tette ki az idei első negyedévben a teljes piaci forgalom felét.

A Használtautó-indexről: A Használtautó.hu által negyedévente bemutatásra kerülő index egy gyorsmutatója a használtautó-piac aktuális állapotának. Célja, hogy a teljes hazai használtautó-forgalom több mint 80 százalékát felölelő adatbázisa segítségével a hivatalos statisztikai adatok megjelenése előtt hetekkel bemutassa, hogy az éppen lezárt negyedév során hogyan változott ez a piaci szegmens. Ezzel a szolgáltatásával hiánypótló szerepet tölt be. Az index egy arányszám, amely az adott időszakban elkelt használt autók aktuális összértékét viszonyítja a válság kezdetekor, 2009 első negyedévében mért szinthez. 100 százalék feletti állapota azt jelzi, hogy a használtautó-piac lendülete felette jár a bázisnak tekintett időszak teljesítményének.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/