/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Sok magyar autót visznek külföldre

2013. március 25. 20:40   |   Autoblog
címkék:  

A tavalyi év forint-euró árfolyama kedvezően hatott az autóexportra: a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint 2012-ben 10 785 autót vittek külföldre hazánkból. Legtöbb esetben Szerbia és Németország volt a magyar használtautók célállomása, legkeresettebbnek a dízel gépkocsik számítottak.

Már évek óta megfigyelhető az a tendencia, hogy az autó import mellett a gépkocsik exportja is jelentős mértéket ölt hazánkban. Mint ismert, az alacsony regisztrációs adónak köszönhetően a tavalyi év során 53 533 autót hoztak be külföldről a vásárlók, ami jócskán meghaladta a korábbi számokat. Ugyan az export ezt a mértéket még nem érte el, 2012-ben – a Központi Statisztikai Hivatal számításai szerint – 10 785 autót értékesítettek határon túlra a kereskedők és a magánszemélyek, ami közel 10 százalékkal több a 2011-ben regisztrált üzletkötéseknél (2011: 9851 autó). Az eladások összértéke majdnem elérte a 11,5 milliárd forintot. A növekvő számok hátterében egyszerű gazdasági tényező áll: magas euró árfolyam mellett több vásárló jön Magyarországra használtautóért. A tavalyi év során a külföldi vásárlók szempontjából kedvezően alakult ez a mutató, a 300 forint közeli (vagy azt meghaladó) euró sokakat arra biztatott, hogy hazánkból vásároljanak gépkocsit.

A legtöbb vevőt Szerbiából regisztrálták: 6863 gépkocsival a tranzakciók 63 százalékát fedték le, míg második helyen Németország zárt 1288 autóval, ami 12 százalékos részesedést jelent. „Sokan úgy vélekednek, hogy Magyarország a végállomása az idős használtautóknak. Ez nagyrészt igaz is, azonban az export számokból kiderül, hogy sok koros autó távozik tőlünk déli szomszédjaink felé, ők ugyanis az idős, olcsóbb autókat preferálják. Ettől függetlenül az öreg autók importja továbbra is élő probléma, hiszen a tőlünk kiáramló idős kocsik száma meg sem közelíti a hazánkba érkező koros járművek mennyiségét” – mondta el Horváth Zoltán, a Weltauto márkaigazgatója. „A szerbekkel szemben a németek a fiatal, jobban felszerelt, így drágább gépkocsikat exportálták hazánkból, náluk a minőség az elsődleges szempont a vásárlás során” – tette hozzá a márkaigazgató. A célországok között több különleges desztináció is szerepel, vettek autót Líbiából, Bissau-Guineaból, Gabonból, Mauritániából vagy a Koreai Köztársaságból.

Motorizáltság szempontjából az 1500-2500 köbcentiméteres dízel variánsok voltak a kedveltek tavaly, 4976 autót vettek ebben a kategóriában (46 százalékos részesedés), de szintén keresettek voltak az 1000-1500 köbcentiméteres benzinmotorral szerelt gépkocsik is (2859 autó, 26 százalékos részesedés).

„Mivel az euró árfolyam továbbra is 300 forint körül mozog, idén is az várható, hogy nagy számban viszik majd külföldre a magyar használtautókat. A Weltauto értékesítéseiben ez a jelenség csak elvétve tapasztalható, az elmúlt évben 50-nél kevesebb gépkocsit adtunk el külföldre az országos hálózatunkban” – zárta gondolatait a Horváth Zoltán.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/