/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Szmog ellen csak korlátozással?

2017. január 27. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

Nem csak Budapesten, az egész országban egészséget pusztító szmogos levegőtől szenvedünk. Legrosszabb a helyzet Budapesten és a vonzáskörzetében. A klímaváltozás miatti, egyre kiszámíthatatlanabb időjárási viszonyok befolyásolására elég kicsi az esélyünk, de a levegőszennyezés csökkentése érdekében sokkal többet tehetnénk.

Élhetőbb várost kérnek a budapestiek. Egy, az origó hírportál által elemzett tanulmány szerint a sokak által vitatott budapesti olimpiai beruházások ebben rengeteget segítenének.

 Elegendő, s megnyugtató megoldás, ha a katasztrofális levegőhelyzeten csak ideiglenes intézkedésekkel próbálunk enyhíteni? Ideig-óráig korlátozzuk a gépkocsi-forgalmat?

Óriási beruházások kellenek a főváros áteresztőképességének javítására, az oxigént termelő zöld növényzet szaporítására, a város elkerülő MO-ás budai szakaszának kiépítésére, a bejövő és kimenő forgalom gyorsítására – hogy a reggel és esti csúcsforgalom órákig tartó kipufogó-gázától megmeneküljön a város. Hídjaink túlterheltsége elviselhetetlenül meghosszabbítja az A-ból B-pontba eljutás idejét, ami nem csak a levegőt terheli, de hatalmas munkából kiesett időt is okoz, nem beszélve a stresszfaktorról, az idővel versenyt futó emberek túlterheltségének következményeiről.

Budapest bajban van. A károsanyag-kibocsátás csökkentése önmagában nem elegendő megoldás, sürgősen meg kell erősíteni a közösségi közlekedést. Felgyorsítani a tervekben meglévő, de pénz hiányában nagyon lassan haladó infrastrukturális beruházásokat: a hidak tehermentesítését új hidakkal, az utak kiszélesítését, a bicikliutak növelést, az MO-es körgyűrű bezárását stb.

Egy, az Origó hírportál által hivatkozott tanulmány szerint a sokak által támadott 2024-es budapesti Olimpia terveiben szereplő beruházások, s az erre a kormány által rendelkezésre bocsátandó források rendkívül felgyorsíthatják az infrastruktúra-fejlesztést. Állítólag gyorsítóként működnének, előre hozva a főváros fejlesztéseit. Például a Galvani híd megépítésével 42 ezer autó 67 tonna széndioxid-kibocsátásától mentesülne a belváros. A Duna-rakpartjainak kiépítését, a zöld felületek szaporodását, a nagyobb gyalogos- és bicikliforgalmat is erősen előmozdíthatják az olimpia miatti beruházások.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/