/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Tanácsok a használt autót vásárlóknak és eladóknak

2015. május 21. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Az AAA Auto évente közel 200 ezer gépjárművet vizsgál át, és megközelítőleg 65 ezer gépkocsit vásárol és ad el Közép-Kelet-Európában. Az AAA Auto 23 éve van jelen a piacon, és ez alatt az idő alatt több millió gépjárművet vizsgált át, így a legtapasztaltabb közép-kelet-európai használtautó-kereskedőnek számít. Az AAA Auto ez alkalommal megosztja a nyilvánossággal a használtautó-kereskedelemmel kapcsolatos legújabb kutatási eredményeit, és egyúttal felhívja a figyelmet az internetes és nyomtatott hirdetéseken keresztüli gépkocsi vásárlások és eladások veszélyeiről és buktatóiról.

A kutatás kiterjedt a gépjármű lehetséges hibáira, a regisztrációval kapcsolatos jogi problémákra, esetleges csalásokra, valamint arra is, hogy a használt autó értékesítése/vétele során hogyan válhat valaki gépjárműlopás áldozatává. Az AAA Auto a kutatás alapján összegezte azokat a szempontokat és tanácsokat, amelyeket a használtautó-vásárlóknak, illetve eladóknak érdemes mérlegelniük.

A magánhirdetés alapján történő használtautó-vásárlás több kockázatot is rejt magában. Előfordulhat, hogy az ember kedvezőbb áron talál használt autót egy magánhirdetőnél, viszont az AAA Auto azt ajánlja, hogy a következő szabályokat feltétlenül tartsuk be, annak érdekében, hogy ne vesszen el a pénzünk vagy a gépjármű, esetleg ne csapjanak be minket:

  1. Gépjármű vásárlásakor mindig kérje, hogy a tulajdonos legyen jelen, és hiteles aláírást adjon!
  2. Kérjen garanciát az autó eredetére vonatkozóan, és ezt mindenképpen írassa bele az adásvételi szerződésbe.
  3. Ne adjon vagy küldjön előleget a gépjárműre, csak abban az esetben, ha annak kulcsait már megkapta, ellenkező esetben előfordulhat, hogy az autó “eltűnik”!
  4. Legyen óvatos a közvetítőként eljáró személyekkel
  5. Mindig kérjen tesztvezetést, és egy autószerelővel vizsgáltassa át a gépkocsit alulról is.
  6. Ellenőrizze, hogy a gépjármű nem szerepel-e a lopott autók nyilvántartásában!
  7. Ellenőrizze, hogy az autót nem terheli-e zálogjog, nincs-e végrehajtás alatt vagy nincs-e rajta haszonbérleti tartozás!
  8. Olyan eladótól vegyen autót, akit a gépjármű megvételét követően is el tud érni, hogy amennyiben szükséges, érvényesíteni tudja a visszatérítési megállapodásban foglaltakat, illetve, rendezni tudja az esetleges vitás kérdéseket!
  9.  Mindig olyan autót válasszon, aminek minden szükséges papírja megvan, és ön intézze el az átíratást. A gépjármű minden kulcsát kérje el, és ellenőrizze, hogy azok nem csak a közelmúltban készült másolatok!

Magánhirdetés útján értékesíteni egy gépjárművet szintén kockázatos lehet. Sok olyan eset ismert, ahol a potenciális vásárló azt kérte, hogy alaposan átnézhesse az autót, de végül nem vásárolta meg, csupán előkészítette a terepet a tolvajok számára, hogy azok aztán ellopják. Fontos szem előtt tartani, hogy az eladó az autó értékesítését követően is felelősséggel tartozik annak rejtett hibáiért. Az AAA Auto a következőket javasolja az eladóknak, amikkel bebiztosíthatják magukat:

1. Az autót ne ott mutassa meg a potenciális vevőnek, ahol az autóval általában parkolni szokott! Ez csökkenti annak kockázatát, hogy az autót ellopják.
2. Az autó megtekintésekor ne adja át a jármű kulcsait, és ügyeljen arra, hogy a tartalék kulcsok se tűnjenek el.
3. A potenciális vevőt ne tájékoztassa az autóban elhelyezett biztonsági berendezésekről, különös tekintettel a biztonsági kapcsolók helyére.
4. Soha ne egy eldugott helyen mutassa meg eladásra kínált autóját a potenciális vevőknek.
5. Ha lehetséges, a gépjármű eladását követően az átírásról személyesen gondoskodjon. Amennyiben nem így jár le, előfordulhat, hogy a gépjármű továbbra is az ön nevén marad.
6. Ha nem ön gondoskodik az átírásról, ellenőrizze, hogy az új tulajdonos azt a lehető legrövidebb időn belül megteszi.
7. Törekedjen arra, hogy a potenciális vevő személyi igazolványáról írja le annak személyes adatait.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/