/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új autóból 9, használtból 12 százalékkal adhatnak el többet idén

2017. február 21. 14:00   |   Autoblog
címkék:  

A Használtautó.hu idén immár harmadik éve teszi közzé a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló Autópiaci Barométert. Az idei felmérés adatai szerint az újautó-importőrök 9 százalékos, a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek pedig 12 százalékos növekedést várnak saját szegmensükben. A használtautó-importot illetően ugyanakkor a növekedés korábbi lendületének csillapodására számítanak a hazai autópiaci szereplők.

A márkakereskedők a fizetőképes kereslet, illetve a hitelezés bővülésében bíznak

A felmérésben részt vevő gépjárműimportőr cégek a teljes újautó-piac közel 60 százalékát fedik le. Vezető munkatársaik becslése szerint a 2016. évi 25 százalékos piaci bővülése után az idei ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 9 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi közel 97 ezerről az idei évben 106 ezer fölé emelkedhet.

Könnyen előfordulhat azonban – ahogyan tavaly is megesett –, hogy a piaci várakozásokat meghaladja az új autók eladása, és az értékesített példányok száma 110 ezer fölé kerül év végére (ez az érték még mindig jelentősen elmarad a legutóbbi válság kitörése előtti 2007-es adattól: ebben az évben 176 ezer új személyautót értékesítettek).

A növekedést elősegítő legfontosabb okként a legtöbben a stabilabb gazdasági környezet miatt erősödő vásárlói optimizmust (40%), illetve az elérhetőbbé váló finanszírozási lehetőségeket (30%) említették. Ugyanakkor új modellek megjelenése a kínálatban, illetve az elektromos autók közelmúltban bevezetett ártámogatása a válaszadók többsége szerint idén nem befolyásolja lényeges mértékben a további piaci élénkülést.

A megkérdezettek évről évre egyre nagyobb arányban szavaznak arra, hogy nem a vállalati és állami flották területén, hanem a magánszemélyek számára történő értékesítésben várható nagyobb növekedés. Két éve még 50-50 százalék volt a válaszok megoszlása, majd tavaly 59, míg idén már 80 százaléknyian számítanak arra, hogy a növekedés a magánszemélyek vásárlásainál gyorsul majd fel nagyobb mértékben.

A megkérdezett importőrök szerint a 2015-ben bevezetett „zöld rendszám” kedvezménycsomag jelenlegi összetételében csupán közepes mértékben járul hozzá a villanyautók és a konnektoros hibrid autók vonzerejének növeléséhez: 6-os skálán 3,7-es átlagot kapott ez a kérdés (az 1-es válasz jelenti azt, hogy nem lesz kimutatható a hatás, míg a 6-os azt, hogy az intézkedés alapvetően átbillenti majd a keresletet). Az intézkedés megítélése ugyanakkor javult tavalyhoz képest, amikor mindössze 2,9 volt a válaszok átlagos értéke.

Csökkenhet az import szerepe a hazai autóállomány bővülésében

A felmérés készítői ezúttal 63 használtautó-kereskedő válaszait dolgozták fel, e cégek fele került ki a nagyobb, évente legalább 200 autót forgalmazó körből. A kereskedők becsléseinek átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 11,5 százalék lesz. Ez alig marad el a 2016-ban bekövetkezett 12-13 százalékos emelkedéstől. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése mellett a hazai személyautópark korosodása miatti csere szükségét, illetve az újautó-eladások növekedésének átgyűrűző hatását említették, hiszen ez utóbbi automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Tavaly 16 százalékkal, 142 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal volumenének bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően idén visszafogottabbak a várakozások. Az átlagos előrejelzés ezen a területen 9 százalékos értéket mutat, ami azt jelenti, hogy bár a növekedés üteme sokat mérséklődik, a várakozások szerint 2017-ben újabb 155 ezer használt autót hoznak majd be az országba.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/