/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Új csúcson a használtautó-piac

2016. július 22. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

2016 második negyedévében tovább erősödött a hazai használtautó-piac aktivitása. Az időszak során 18 százalékkal több hazai személyautót írtak át, mint tavaly ilyenkor, az elmúlt három hónapban rendre jóval 50 ezer felett alakult az adásvételek száma. Az autók átlagára éves összehasonlításban szintén növekvő trendet mutat, jelenlegi szintje az első negyedévhez hasonlóan 1,8 millió forint közelében mozog.

„Továbbra is tart a lendület a belföldi használtautó-piacon – magyarázza Fodor László, a Használtautó.hu szakértője. – A piac mindkét közvetett utánpótlási forrása töretlenül bővült az idei év első negyedében is: míg a behozott használt autók száma több mint 20 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor regisztrált értéket, addig az új autók eladása is 32 százalékkal bővült a második negyedévben az egy évvel korábbi hasonló időszakhoz képest. Ezek hatására egyértelműen nőtt a lecserélt autók volumene. Története során először, március óta folyamatosan 50 ezer feletti számú adásvétel zajlik havonta a hazai használtautó-piacon.”

A belföldi adásvételek számának növekedési trendje immár évek óta töretlen: míg 2014-ben az átírások havi átlaga 41 ezer volt, tavaly ugyanez a szám már 46 ezer körül alakult. Az idei év első hat hónapjának átlaga pedig elérte az 51 ezret. Arányaiban egyre többen vesznek külföldön használt személyautót: idén az új forgalmiknak a 19 százalékát már ilyen autókra állították ki, miközben 2014-ben ez az érték még csak 16 százalék volt.

Az átlagosan 1,8 millió forintos vételár életkor szerint igen jelentős szórást mutatott: miközben a legfiatalabb, maximum 2 éves autókért átlagosan 7,7 millió forintot kértek az eladók, addig, a 3-5 éves korosztályhoz 4,4, míg a 6-8 éves személyautókhoz átlagosan 2,6 millió forintért lehetett hozzájutni. A gazdát cserélt használt autók 54 százaléka ugyanakkor legalább 12 éves: esetükben már csupán hatszámjegyű az átlagárak szintje.

Márkák szerint a Datahouse adatai alapján továbbra is az Opel vezeti az adásvételek toplistáját, százból 14 gazdát cserélő autó ehhez a márkához tartozik. 10-10 százalékkal következik a Suzuki és a Volkswagen. A Ford részesedése 8, míg a Renault-é 7 százalék. Ez az első öt legnépszerűbb márka tette ki az idei első félévben a teljes piaci forgalom felét.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/