/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Üzemanyagok: most megáll az áresés

2014. október 27. 07:01   |   Autoblog
címkék:  

Az olajpiaci árak és a forintárfolyam heti változását figyelembe véve október 29-én, szerdán az üzemanyagok ára várhatóan nem változik, bár a benzin esetén lehetséges egy kisebb csökkentés.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Brent kőolaj ára a héten 85-87 dollár/hordós szinten belül ingadozott, heti átlagban közel fél dollárral lett drágább. Az olajár a hét második felében csak kis mértékben ingadozott. Az árcsökkenés megállását valószínűleg az magyarázza, hogy a szeptemberi statisztikák szerint Szaúd-Arábia a növekvő kitermelés ellenére csökkentette a felhasználásra szánt mennyiséget, s készleteit növelte – írta heti előrejelzésében a GKI Energiakutató Kft.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az október 20 – október 24-e  közötti időszakban 1,9%-kal csökkent, a másik két piacon (az észak-nyugat-európai piacon és az ARA, Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen piacon) 2,1% volt az árcsökkenés mértéke. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,38%-kal került lejjebb, az észak-európai piacokon 0,5-1,2%-os volt az árcsökkenés. A forint árfolyama az október 20-október 24-i héten 242 Ft/dollár körül ingadozott, összességében kb. 2 forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. A forint árfolyama a hét második felében tovább gyengült.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,2-1,4 százalékos volt a csökkenés. A gázolajnál 0,5-2 százalék körüli volt az árak forintban mért emelkedése. Ezen a héten az árfolyam gyengülése a dollárpiaci árcsökkenésből eredő hatást eltüntette.

A mediterrán tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – benzin ára október 29-én, szerdán esetleg 2 forint körül csökkenhet, de valószínűbb az árak szinten tartása. A gázolajnál a piaci árak közel egységesen változtak, az árfolyam gyengülését és az árcsökkenés együttes hatását figyelembe véve 1-2 forintos emelés lenne indokolt, azonban a kis változás miatt valószínűbb az árak stagnálása.

A fenti adatok alapján a benzin ára 388 forint/literes szinten marad, a gázolaj ára szintén a múlt heti 399 Ft/liter körül maradhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak. Az elmúlt egy év során a benzin ára közel 4%-kal, a gázolaj ára közel 6 százalékkal csökkent. Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedése miatt 6,5%-kal több benzint és 8,7%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/