/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Vagyonosodási vizsgálat lehet az autóvásárlás vége?

2014. november 19. 09:21   |   Autoblog
címkék:  

Vagyonosodási vizsgálatot válthat ki a külföldi gépjármű behozatala – fontos odafigyelni, mert akár az autó árának megfelelő összeget is követelhetnek rajtunk – hívja fel a figyelmet Kocsis Zoltán, a dr. Vilmányi Adószakértő Iroda szakértője.

Kép:sxc

Az adóhivatal rászállt a külföldről behozott nagyságrendileg 3 millió forintot meghaladó értékű gépjárművek tulajdonosaira. Az általában egy évet érintő ártalmatlannak tűnő vizsgálat komoly következményekkel járhat, úgyhogy mindenféleképpen az alábbiak figyelembevételével intézzük – javasolja a szakember.

A problémák az autó behozatallal

A külföldi gépjárműveket az eladók legtöbbször az autó ára+ regisztrációs díjért hirdetik. Ilyenkor a hirdető csak közvetítő szerepet tölt be, az ő nevére nem kerül az autó a folyamat során. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a mi nevünkben köti meg az adásvételi szerződést a külföldi eladóval a jelenlétünk nélkül. Az autó árát és a regisztrációs adót a legtöbb esetben a közvetítő kifizeti, ezt követően adják át a vevőnek a gépjárművet és a vevő ekkor adja át az autó ellenértékét a közvetítőnek. (Hasonló a helyzet akkor is, ha saját régi autónk eladását bízzuk közvetítőre: a vásárlást követően kell átadnunk.)

Az adóhivatal látja a „nagy értékű” gépjármű behozatalát és látja az adóbevallásainkat. Amennyiben ezek nincsenek összhangban, kiírja az adóvizsgálatot.

A vagyonosodási vizsgálatok készpénz mérleg módszere szerint a vagyonosodási vizsgálat során az adóhivatal napi szinten nézi a készpénzmozgásainkat, és így számítja ki, hogy mennyi pénz lehet a „zsebünkben”.

Egy egyszerű példa

A külföldi gépjárművet a közvetítő megvásárolja átszámolva 5 millió forint készpénzért május 5-én. Behozza az autót és kifizeti a regisztrációs adót május 10-én (270.000 forint). Ezt követően leegyezteti velünk a gépjármű átadásának időpontját május 14-re. Már régebben megegyeztünk vele, hogy „beszámítja” a régi autónkat 2 millió forintért, ezért május 13-án kiveszünk a bankból 3 millió forintot. Május 13-án kifizetjük a részére a 3.270.000 forint összeget. A régi autónkat sikerül eladnia június 15-én 2.000.000 forintért.

Az adóhivatal elrendeli az adóellenőrzést a gépjármű szerzés évére és megállapítja, hogy minimálbér közeli összegre vagyunk bejelentve, amely éppen az életviteli kiadásainkra nyújt fedezetet és megállapítja, hogy egyéb jövedelmünk banki készpénzmozgásunk nem volt és ezt követően jön a döbbenet.

Mire figyeljünk?
Nem kell egyszerre az összes alábbi pontnak teljesülnie, a lényeg, hogy legyen a papíron szereplő készpénzes kiadásunkra készpénzben fedezetünk!

1. Amennyiben a közvetítő a gépjárművet a saját nevére veszi és úgy adja tovább (ez a ritkább eset mert minek fizessen többszöri átírási költséget) akkor rendelkezzünk a gépjármű árának megfelelő jövedelemmel, vegyünk fel korábban a vételárnak megfelelő összeget a bankszámlánkról.

2. Amennyiben a közvetítő a nevünkben köti az üzletet tudjuk meg az adásvétel dátumát és azelőtt vegyünk fel pénzt rá a bankszámlánkról vagy rendelkezzünk előtte jövedelemmel.

3. Vigyázzunk arra, hogy ne legyenek egyéb problémás kiadásaink ebben az évben. Online értékesítés, készpénzes tagi kölcsön nyújtás, készpénzes egyéb kiadás.

4. A régi gépjárművünk ellenértéke csak akkor számíthat fedezetként, ha annak az adásvételi szerződése és a készpénzmozgás az új vásárlásának a dátuma előtt van. Ha nem akkor legyen legalább annyi készpénzes forrásunk mint az autó ára és a regisztrációs adó.

5. A valóságnak megfelelően dokumentáljuk a készpénzmozgásokat. Ha az autót közvetítő hozta akkor legyen vele a valóságos készpénz átadásról és a valóságos időpontról átvételi dokumentumunk.

6. Esetlegesen érdemes lehet szakértővel a vásárlást megelőzően egy vagyonmérleg felállítása, de legalább egy konzultáció, mert jobb félni mint megijedni. És ha ellenőrzést kapunk lehetőleg minél hamarabb forduljunk adóellenőrzésben valóban jártas szakértőhöz!

Mivel az autót május 5-én megvásároltuk 5 millió forintért és a regisztrációs adót befizettük május 10-én ezért ezekre a kiadásainkra a május 13-án felvett 3 millió forint nem nyújthat fedezetet ezért ezen évben megállapít nálunk 5.270.000 forint igazolatlanul szerzett jövedelmet és kiszabja a rájutó adót (SZJA 16%, EHO 27% összesen: 43% azaz 2.266.100 forint). Leírja a határozatban, hogy jövedelemeltitkolás miatt az adóbírság kapcsán van lehetősége 200%-os bírság kiszabására, amely jelen esetben 4.532.200 forint. (A NAV újítása szerint amúgy is egyre több a 200%-os bírság.)Ezen kívül rendelkezik késedelmi pótlékról is, ami a jegybanki alapkamat duplája, tegyük fel 46.884 forint, ha gyorsan reagált a NAV.

Így a sarkított példánk esetében összesen az 5 millió forint értékű gépjárművásárlással kapcsolatosan 6.845.184 forint fizetési kötelezettséget állapít meg. De ha eltekintünk a 200%-os bírságtól és az alap 50%-al számolunk akkor is 3.446.034 forint lehet a fizetendőnk, ami a gépjárművásárlással kapcsolatos költségünk 65%-a.

Akár további vizsgálat is lehet az eredménye

Természetesen az előző példa egy sarkított eset és figyelmen kívül hagy egyéb körülményeket. De sajnos elmondható, hogy egy ilyen vizsgálat további problémákra is rámutathat, amely alapján a hivatal kiterjesztheti a vagyonosodási vizsgálatot a korábbi évekre is. Ilyen problémák lehetnek, ha a gépjármű vásárlás évében az adóhivatal által lekért bankszámlákon egyéb problémás tételek is szerepelnek, mint például online kereskedelem, számla nélkül érkező pénzek, fedezet nélküli készpénzbefizetések. De problémát jelenthet, ha a gépjármű vásárlónak van cége és ott kiderül, hogy nagyobb összegű tagi kölcsönt adott vagy egyéb költekezései voltak.

Kocsis Zoltán
Dr. Vilmányi Adószakértő Iroda Kft.
www.drvilmanyi.hu

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/