/*Impresszum blokkolas*/ /*Impresszum blokkolas*/
Cikk nyomtatása | Hozzászólások (0) |
| Több

Vékony vagy széles gumit vegyünk?

2007. július 06. 13:53   |   Autoblog
címkék:  

Noha sokan azt gondolják, hogy a szélesebb (és drágább) gumiabroncsok minden esetben jobbak a vékonyabbaknál, a német autóklub (ADAC) szerint ez koránt sincs így. A szervezet szerint minden az egyéni igényeken múlik, a méretesebb és vékonykább gumiknak is megvannak az előnyei, illetve hátrányai. Az ADAC tesztje során egy Kia cee’det használt, melyre öt különböző gumivariációt […]

Noha sokan azt gondolják, hogy a szélesebb (és drágább) gumiabroncsok minden esetben jobbak a vékonyabbaknál, a német autóklub (ADAC) szerint ez koránt sincs így. A szervezet szerint minden az egyéni igényeken múlik, a méretesebb és vékonykább gumiknak is megvannak az előnyei, illetve hátrányai.

Az ADAC tesztje során egy Kia cee’det használt, melyre öt különböző gumivariációt szereltek fel. A szakemberek arra voltak kíváncsiak, hogy különböző gumikkal az autó hogy viselkedik fékezéskor, mennyire marad kezelhető vizes aszfalton, mekkora a veszélye az aquaplaningnak (kb. tapadásvesztés például egy mély pocsolya miatt), s kiegészítésként olyan faktorokat is vizsgáltak, mint a komfort, zaj és gördülési ellenállás.

Ahogy arra számítani lehetett, kezelhetőségi szempontból a szélesebb abroncsok nyertek száraz és vizes aszfalton is, 100 km/órás sebességről való vészfékezésnél pedig különösen erősek voltak: a fékút 5,2 méterrel volt rövidebb, mint a vékonyabb gumik esetében. Ugyanakkor az aquaplaning-jelenség már 69 km/órás tempónál jelentkezett (nagyobb felület, jobban felfekszik a vízre), míg a vékonyaknál csak 80-nál tapasztaltak ilyet a tesztelők. A szélesebb abroncsok sokkal zajosabbnak és kényelmetlenebbnek bizonyultak, nagyobb gördülési ellenállásuk miatt értelemszerűen a fogyasztásra is negatív hatást gyakoroltak.

Jól mondta az ADAC, minden az egyéni igényeken múlik, ha a jobb kezelhetőség a lényeg, szélesebb gumit kell venni, ha a kényelem és egyéb hasonló szempontok a fontosak, nyugodtan lehet kérni vékonyabbat is.

(Via: Motor Authority)

Tedd meg első befizetésed, és legyen tiéd az akár 20.000 Ft értékű sportfogadási bónusz! (x)


Hozzászólások Szóljon Ön is hozzá

Hozzászólás küldése

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

Még nem érkezett hozzászólás.

*/