2013. augusztus 27. 08:00   |   Autoblog
címkék:  

1,6 milliárd forint jár önnek, ha balesetet szenved!

Tudta? Akár ekkora összegre is igényt tarthat az, aki önhibáján kívül szenved el közúti balesetet. Ezzel szemben eddig szinte csak azzal foglalkoztunk, hogy az autónkban történt sérüléseket kifizettessük a biztosítóval. Eddig. Mostantól ugyanis van egy cég, az Első Magyar Kárrendező Zrt, amely azt szeretné elérni, hogy mindenki kapja meg jogos járandóságát, ha személyi sérülést szenved el. Bartha Zoltán vezérigazgatóval beszélgettünk.

Magunkkal miért nem foglalkozunk egy autóbaleset kapcsán, miért az autó a fontosabb?

Sajnos az emberek egy baleset kapcsán még mindig leginkább a vagyoni károk megtérülésére fókuszálnak, azzal nem foglalkoznak, ha ők maguk sérülnek meg. Pedig egy egyszerű vállficamtól kezdve a gerincsérülésig minden kárigény érvényesíthető. Gondoljanak csak bele, mekkora tragédia és persze bevételkiesés egy családnak, ha a kenyérkereső férj esik ki a munkából, mert önhibáján kívül autóbalesetet szenvedett? Mi mindent kell átrendezni, mennyi plusz költséget jelent ez egy család életében? Ezzel ki foglalkozik? A biztosítónak kéne, akinek a kárt okozó fél havonta fizeti a kötelező gépjármű biztosítást. A költségeket pedig akár másfél 1600 millió forint értékig is lehet érvényesíteni.

Lehet, hogy naiv a kérdés, de erről a biztosítók miért nem tájékoztatják a balesetet szenvedőket?

Lehet, hogy furcsa lesz, de azt mondom, hogy ez nem a biztosítók hibája. Az emberek nem tudják, mire kaphatnak kártérítést, pedig 50-100 féle térítési kategória is van, amiből tudják fedezni kiesésüket. Ezt a tudatlanságot, tájékozatlanságot használják ki a biztosítók. Ma Magyarországon óránként 2, naponta 48 közlekedési baleset történik, ami évente 15 ezer károsultat jelent. Töredékük tudja, hogy a kárt okozó fél kötelezője terhére kártérítési igénnyel léphet fel.

A biztosítás arra is kiterjed, ha utasként szenvedem el a balesetet?

Természetesen, sőt abban az esetben is, ha annak a járműnek a vezetője okozta a kárt, akinek a járművében ülünk. Fontos tudni, hogy ebben az esetben is a gépjármű kötelező felelősségbiztosítása fedezi a károkozó gépjárműben utazó károsultak kárát is. Tehát nem a baráttal és a családdal szemben kell a kártérítés érvényesíteni, hanem a gépjármű felelősségbiztosítója fizet.

Mennyibe kerül igénybe venni a Társ a bajban szolgáltatásait, a jogi, szakértői segítségnyújtást?

A tanácsadás, a konzultáció és a kalkuláció teljesen ingyenes. Nekünk az a legfontosabb, hogy mindenki tisztában legyen a jogaival egy baleset kapcsán és persze a baleset-megelőzés. Olyan szakértői segítséget nyújtunk, amire az emberek nem is gondolnak, vagy nincs rá pénzük. Pszichológusi segítséget, vagy akár egy, a nap 24 órájában felhívható baleseti helyszínelőt, aki olyan adatokat rögzít, amelyek később a kárrendezés során az ügyfél számára felhasználhatók. Amennyiben perre kerül a sor, akkor cél, hogy a több évig tartó pereskedést elkerüljünk, peren kívül egyezzük meg, de természetesen a károsult jogi képviseletét polgári peres eljárásban ellátjuk. A feladatot pedig kizárólag sikerdíj fejében állaljuk, azaz csak a megnyert és elnyert kártérítés mértékének megfelelően kell a képviseletért fizetni.

www.tarsabajban.hu
www.facebook.com/tarsabajban

info@tarsabajban.hu

Központi tel: +36 20 440 3030
1132 Budapest, Váci út 37.
Duna Office Center VI. em.