2016. február 04. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

SpaceTourer, a legnagyobb Citroёn

Az új Citroёn SpaceTourer, az általa kínált háromféle karosszériaváltozattal és a különböző belső kialakítási lehetőségekkel új választ ad a nagycsaládok, a baráti társaságok, valamint a vállalati ügyfelek igényeire. Az akár 9 személy szállítására is alkalmas kisbusz a Genfi Autószalonon mutatkozik be.

A márka a SpaceTourerrel teszi teljessé kínálatát, bebizonyítva ezzel, hogy a kisbuszok szegmensében is képes magasabb szintre lépni. Ez a rendkívül modern jármű megfelelő választ ad a változó világ kihívásaira, ahol az életmód és a dolgok intézésének módja is folyamatosan változik, és ahol egyre gyakoribb, hogy nem csupán a szabadidős programoknál, hanem a mindennapokban is többen utaznak együtt.

A Citroёn SpaceTourert letisztult design jellemzi. Méretei és arányai robusztusságot és magabiztos kiállást kölcsönöznek neki. A négy sarkán elhelyezkedő kerekeknek és a rövid túlnyúlásoknak köszönhetően már első pillantásra láthatók a SpaceTourer remek arányai és nagy helykínálata. Elöl a vízszintes, rövid motorháztetőt a magasan elhelyezett, hosszan elnyúló, nagyméretű lámpaegységek szegélyezik. A hűtőrácsba foglalt, ék alakú embléma szárai mindkét oldalon benyúlnak egészen a lámpák belsejébe.

Az elegáns és széles lökhárító még jobban kiemeli a jármű orr-részét. A lökhárító magában foglalja a kontraszthatást keltő, fekete színű légbeömlő rácsokat. A függőleges LED-es nappali menetfények a kerékjárati ívek meghosszabbított vonalában helyezkednek el. A hátsó rész nagy csomagtérajtóval rendelkezik, a hátsó ablak nyitható. A SpaceTourer egyébként kilenc színből álló palettát kínál, a kifinomult Onyx feketétől, az Imperial kéktől, a Rich Oak barnától, a Platinaszürkétől és az Alumínium szürkétől kezdve, egészen az élénk Turmalin narancssárgáig, a Laguna kékig, a Homokszínig és a Hófehérig. És hogy tökéletes legyen a megjelenése, 17 colos könnyűfém keréktárcsákkal is fel lehet szerelni.

A SpaceTourer a C4 Picasso és a Grand C4 Picasso modelleknél használt EMP2 moduláris platform új változatával készült. Megerősített szerkezete új, speciális első és hátsó futóművek alkalmazását tette lehetővé, melyek akár 1400 kg-os terhelést is elbírnak. Variálhatóságának köszönhetően kétféle (2,92 és 3,27 méteres) tengelytávval és kétféle (0,80 és 1,15 méteres) hátsó kinyúlással is készülhet. Ezek kombinációja háromféle hosszt eredményez: XS – 4,60 m a rövid tengelytávnál, M – 4,95 m és XL – 5,30 m a hosszú tengelytávnál. A raktér sorrendben 1978, 2381 és 2932 liter.

A SpaceTourer négyféle változatban lesz kapható. A SpaceTourer Feel és SpaceTourer Shine háromféle hosszúságban és 5, 7 vagy 8 üléses kialakításban rendelhetők. Ezek a változatok elsősorban nagycsaládok vagy népes rokonsággal rendelkező családok, valamint azok számára készül, akik szeretnek a barátaikkal együtt utazni. Belső terük a síneken csúsztatható üléseknek köszönhetően tetszés szerint variálható, hogy optimális csomagtér-térfogat, illetve nagyobb lábtér álljon rendelkezésre azoknak, akik szeretnék. Állítható háttámlájú üléseik asztalka helyzetbe dönthetők (az utasülés, valamint a 2. és 3. üléssorok ülései), ami egy pillanat alatt lehetővé teszi a szabadidős tevékenységhez vagy otthonra szükséges nagyobb terjedelmű tárgyak szállítását.

A SpaceTourer Business háromféle hosszúságban és 5–9 üléses kialakításban kapható. Ez az elegáns stílusú változat főleg személyszállító vállalkozók részére készült (szállodai transzferbuszok, taxik stb.). Mivel az ülések száma és a felszereltség igény szerint alakítható ki, a jármű szinte teljes egészében személyre szabható. A SpaceTourer Business Lounge pedig kétféle (M és XL) hosszúságban és 6 vagy 7 üléses kialakításban választható. A menetiránynak háttal elhelyezett, különálló bőrülésekkel (a 2. üléssorban), az eltolható és összecsukható asztallal, valamint a bizalmasabb légkört biztosító sötétített hátsó ablaküvegekkel a jármű a használatától függően igazi „mobil irodává vagy szalonná” alakítható. Ez a változat elsősorban profi szállítási feladatok ellátására szolgál (sofőrrel együtt bérelt gépkocsik, VIP személyszállítás stb.).

A mindennapi életet megkönnyítő SpaceTourer egy igazi útitárs. A legkisebb változat szegmensen belül páratlan, mindössze 4,60 m hosszúsága ellenére akár 9 személy szállítására is alkalmas, és 1,9 méteres magasságával mindenhol boldogul, legyen az egy városi, lakóház vagy bevásárlóközpont alatti, vagy akár repülőtéri mélygarázs, ahová a szegmensbe tartozó járműveknek néha nehéz behajtaniuk.

A jármű rendkívül funkcionális is. Kulcs nélkül nyitható oldalsó tolóajtókkal is elérhető, a lábunkat egyszerűen a hátsó lökhárító sarka alatt elhúzva, a jármű kireteszelődik, és azon az oldalon, ahol állunk, automatikusan kinyílik az oldalsó ajtó. Ez igazi előnynek számít például, amikor be akarjuk ültetni a legkisebb gyerekeket a gyermekülésükbe, vagy amikor be szeretnénk rakni a csomagjainkat a járműbe. Emellett motoros oldalsó tolóajtókkal is felszerelhető, amelyek elölről vezérelhetők. Az utastér különböző pontjain számtalan nyitott vagy zárt rakodóhelyet is kialakítottak, melyek űrtartalma a 74 litert is elérheti.

A sok üvegfelülettel és a két részből álló, külön árnyékolható, széles üvegtetővel rendelkező, külvilágra nyitott járműben az utasok szabadon élvezhetik a természetes fényt. A kissé megemelt műszerfal jól áttekinthető. A magas vezetési pozícióval társítva, még jobban beláthatóvá teszi az utat. Elhelyezkedése révén lehetővé teszi a vezetőnek, hogy minden a keze ügyében és szem előtt legyen, mint például a modern, grafikus műszerekkel rendelkező műszercsoport, a 7 colos érintőképernyő, a fűtésvezérlő gombok, a rakodóhelyek, a motoros oldalsó tolóajtók nyitógombjai stb.

Az ülések puha, finom anyagokból készült kárpitozása magas szintű üléskomfortot biztosít. A SpaceTourer kétféle grafikus mintázatú kárpittal (Mica, Graphite), egy fekete színű Carla műbőr-, valamint egy fekete színű Claudia bőrkárpittal készül. A 2. és 3. üléssorokban ülő utasok optimális kényelmének biztosítása érdekében komfort fejtámlával és kartámaszokkal ellátott, dönthető háttámlájú, elcsúsztatható, különálló, fotelszerű ülések is rendelhetők. A hőmérséklet innen is szabályozható.

A SpaceTourerbe egy sor vezetést megkönnyítő technológiát építettek be, mint például az új 7 colos kapacitív érintőképernyős tablet, ami ebben a modellben debütál, a Mirror Screen funkció, a Citroёn Connect Nav 3D-s, érintőképernyős, valós idejű online navigációs rendszer, a head-up display, az automatikus távolságifényszóró-kapcsolás, a hátsó kamerás térfigyelő rendszer, valamint a grip control kipörgésgátló rendszer. Vezetői asszisztens rendszerek garmadája is megtalálható a fedélzeten, van véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, holttér-figyelő rendszer, sebességhatár-betartó rendszer, fáradtságérzékelő rendszer, adaptív sebességszabályozó, ütközésveszélyre figyelmeztető rendszer, valamint aktív biztonsági fékrendszer.

A Citroёn SpaceTourer ötféle hajtásláncot kínál, melyek mindegyike a BlueHDi családba tartozó dízelmotorral van felszerelve. A teljesítményskála 95-től 180 lóerőig terjed (95, 115, 150 és 180 LE), az átlagos fogyasztás pedig a katalógus szerint 5,1-5,8 l/100 között szóródik (XS hosszúság esetén). A legkisebb erőforrás ETG6 robotváltóval, a 180 lovas egység pedig EAT6 automataváltóval is párosítható. A Citroёn szerint a legújabb generációs motorok, az áramvonalas karosszériával és a lecsökkentett tömeggel társítva (100–300 kg súlynyereség a szegmensbe tartozó, azonos teljesítményű járművekhez képest), kategóriaelső üzemanyag-fogyasztási és CO2-kibocsátási értékek elérését teszik lehetővé ebben a szegmensben. A motorok előírt karbantartási periódusa ennek megfelelően 40 000 km vagy 2 év.

A Citroёn SpaceTourer a márciusi Genfi Autószalonon ünnepli világpremierjét.