2016. február 11. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Elkészült a Peugeot kisbusza

A Citroёn SpaceTourer után a Peugeot Traveller is bemutatkozott, világpremierjének a 2016-os Genfi Autószalon ad alkalmat. A Traveller névre keresztelt személyszállító testvérmodelljéhez hasonlóan kétféle tengelytávval és háromféle hosszal, 5-9 személyes kivitelben kerül piacra.

Nagybevásárlás, családi utazás, kerékpártúra baráti társasággal – a Peugeot Traveller minden helyzetre felkészült. A csúsztatható ülések sokféle konfigurációjának és a belső tér rugalmas alakíthatóságának köszönhetően a Peugeot Traveller épp úgy megfelel a változatos családi igényeknek, mint a különféle szabadidős- vagy sporttevékenységek iránt rajongók elvárásainak. A kisbusz háromféle hosszúsággal kapható (4,6, 4,95 és 6,3 méter), mindháromból kialakítható 5-9 üléses változat. A raktér térfogata 1384-4554 liter között változhat.

Változattól függően a második és a harmadik sorban utazók csúsztatható, bőrbevonatú, egymástól független, kartámasszal ellátott ülésekben, vagy 2/3-1/3 arányban osztott, csúsztatható üléspadon foglalhatnak helyet, melynek támlái ülésenként lehajthatók. A széles és sötétített (70 százalékban), a magasabb felszereltségi szintű modellekben szupersötétített (90 százalékban) ablaküvegek megőrzik a belső tér intimitását, ugyanakkor láttatni engedik a külvilágot. A külön-külön árnyékolható tetőablakok világossá teszik az utasteret és panoráma kilátást nyújtanak az utasoknak.

Az egyéni vásárlóknak szánt Combispace kivitel Active és Allure felszereltségi szinttel, 5, 7 vagy 8 üléses változatban igényelhető. A második sort vagy egy 2/3 – 1/3 arányban dönthető üléspad alkotja, melynek két része egymástól teljesen független, akárcsak a harmadik sorban, vagy két különálló, kartámasszal ellátott ülésből áll. Mindkét esetben a kivehető és csúsztatható ülésekből többféle elrendezés alakítható ki, így akár 8 személyt szállíthatunk csomagjaikkal együtt, de az is lehet, hogy csak a két első ülést hagyjuk meg az autóban. Az utasülés támlája lehajtható, így 3,50 m hosszú tárgyakat is szállíthatunk a Combispace-ben.

A személyszállításra szakosodott vállalkozók igényeit tükrözi a Navette, amelyből öt-, illetve kilencüléses Business változat, valamint hat- vagy hétüléses Business VIP változat készül. Utóbbi változatban a hátsó utasok valóságos szalonban foglalhatnak helyet, amelyet négy különálló, egymással szembe fordított ülés, illetve ötüléses kivitel esetén a második sor két ülésével szemben elhelyezett háromszemélyes üléspad alkot.

A csúsztatható és alakítható üléseknek különösen jó hasznát veszik majd a Compact változat tulajdonosai: a 8 személy szállítására alkalmas jármű szükség esetén ötülésessé alakítva nagyméretű, 2 köbméteres csomagteret kínál, holott a jármű hosszúsága mindössze 4,60 m.

A funkcionalitás jegyében kialakított utastér minden részlete az utasok kényelmét szolgálja: bőrülések, hangulatvilágítás, háromzónás légkondicionáló a szellőzőktől független finombefúvással, valamint opcióként igényelhető üvegtető. Az opcióként igényelhető, csúsztatható és kivehető asztal remek kiegészítő ahhoz, hogy az üzleti ügyfelek utazás közben is végezhessék munkájukat. A hátsó ülésekre könnyű a beszállás a minden modellben alapfelszerelésként beépített motoros oldalsó tolóajtóknak köszönhetően, amelyek a magasabb felszereltségű változatokban automatikusan (lábmozgással) működtethetők.

A Peugeot Traveller a 3D online navigáció új generációját vezeti be, amely hangfelismeréssel és érintőképernyőn keresztül egyaránt vezérelhető. A Connect Nav elnevezésű infotainment rendszer magában foglalja a Mirror Screen funkciót is, melynek segítségével a 7 colos érintőképernyőjén jeleníthetjük meg okostelefonunk alkalmazásait, ami fokozza a biztonságot. A Mirror Screen kétféle, az Apple CarPlay és a Mirrorlink technikával egyaránt igényelhető, ez növeli a rendszerrel kompatibilis okostelefonok számát.

Az egyre kényelmesebb és biztonságosabb vezetést szolgálják a Traveller legújabb típusú vezetéstámogató felszerelései, melyek közül néhány először látható Peugeot járműben: a vezetési időre figyelmeztető rendszer, a veszélyre figyelmeztető rendszer, a sebességkorlátozás-kijelzés és az Active Safety Brake. Holttérfigyelő is rendelkezésre áll, amely az első és hátsó parkoláskönnyítő rendszerrel, illetve a Visio Park 1-gyel együtt rendelhető. Utóbbi rendszer 180 fokos panoráma rálátást biztosít a jármű hátuljára és a mögötte található területre. Ha a rendszer akadályt észlel, az automatikus zoom funkció jelzi, hogy az milyen messze van.

A szélvédő felső részébe épített többfunkciós kamera révén van táblaleolvasás és sebességkorlátozás-figyelmeztetés funkció, és véletlen sávelhagyásra figyelmeztető rendszer. Ezen kívül rendelhető Drive Assist csomag, amelynek része az aktív sebességrögzítő automatika, a távolságfigyelő és az Active Safety Brake vészfékező rendszer. Emellett a Peugeot Travellerbe a PSA Grip Control kipörgésgátló rendszerét is beszerelték, melynek használatával olyan helyeken sem akadunk el, ahol kétkerék-meghajtású járművel nehéz lenne továbbhaladni.

A Peugeot Travellerbe kizárólag turbódízel motorokat szerelnek. Az 1.6 és 2.0 literes BlueHDi motorok hatékonyak és alacsony fogyasztásukkal tűnnek ki:

1.6L BlueHDi 95 LE, ötfokozatú manuális váltóval, 5,5 l/100 km, 144 gramm CO2/km;
1.6L BlueHDi 95 LE, ETG6 robotizált váltó, 5,2 l/100 km, 135 gramm CO2;
1.6L BlueHDi 115 LE, start-stop rendszer, hatfokozatú manuális váltó, 5,1 l/100 km, 133 gramm CO2;
2.0L BlueHDi 150 LE, start-stop rendszer, hatfokozatú manuális váltó, 5,31 l/100 km, 139 gramm/km ;
2.0L BlueHDi 180 LE, start-stop rendszer, EAT6 automataváltó, 5,8 l/100 km, 151 g/km.

A BlueHDi motorok az adalékolt részecskeszűrő (FAP) elé épített SCR (Selective Catalytic Reduction) katalizátornak köszönhetően a jelenleg leghatékonyabb károsanyag-kezelési rendszert kínálják, és az Euro 6 normát maradéktalanul teljesítik. A 22,4 literes AdBlue tartály 15 000 km-es hatótávot tesz lehetővé. Az AdBlue tartály egyszerűen feltölthető a középső oszlopban elhelyezett, külső tanksapkán keresztül