2016. február 12. 16:30   |   Autoblog
címkék:  

Itt a V12-es csúcs BMW

Az új BMW M760Li xDrive bemutatkozásával új vezérmodell érkezik a BMW 7-es sorozat élére. Példaértékű járműtechnológiai és ergonómiai kifinomultságával, letaglózó menetteljesítményével és vadonatúj, 600 lóerős V12-es benzinmotorjával a bajor gyártó zászlóshajója új mérce lehet a luxuslimuzinok között.

Az új BMW M760Li xDrive luxuslimuzinban az M Performance TwinPower Turbo technológiával dolgozó V12-es benzinmotor is világpremierjét ünnepli. Az M Performance feliratot viselő motorborítás alatt megbúvó 6,6 liter hengerűrtartalmú, tizenkét hengeres erőforrás 5500-as fordulatnál 600 lóerő maximális teljesítményt, 1500-as fordulattól pedig nem kevesebb, mint 800 Nm csúcsnyomatékot ad le. A benzinmotor mindössze 3,9 másodperc alatt gyorsítja fel a BMW M760Li xDrive luxuslimuzint álló helyzetből 100 km/órás tempóra, miközben a modell végsebességét az elektronika 250 km/óránál maximálja. Az opcionális extrafelszereltségként elérhető M Driver’s Package azonban ez utóbbit egészen 305 km/óráig kitolja. A V12-es erőforrás teljesítményét nyolcsebességes Steptronic Sport automataváltó továbbítja a négy kerék felé.

A BMW 7-es sorozatban bemutatkozó, innovatív Executive Drive Pro kiegészítő futómű-szabályzás a lendületes menetteljesítmény és a felülmúlhatatlan utazási komfort kettősének záloga. Miközben az aktív kilengés-kiegyenlítő rendszer minimálisra csökkenti a karosszéria oldalirányú mozgását, a 20 collos keréktárcsákon feszülő gumiabroncsok veszteség nélkül továbbítják az aszfaltra a V12-es erejét, a fejedelmi utazási komfortra gyakorolt bárminemű befolyás nélkül.

Az alapesetben hátsókerék-meghajtású hajtáslánc-karakterisztika szerint beállított BMW xDrive intelligens összkerékhajtás minden esetben a vezetési szituáció igényei szerint osztja el az erőforrás forgatónyomatékát a négy kerék között. Az alapfelszereltségként kínált aktív hátsókerék-kormányzás a BMW M760Li xDrive modell aktív biztonságát és menetdinamikáját egyaránt növeli: az utazósebesség és az első kerekek elforgatási szöge szerint kormányzott hátsó tengely érezhetően közvetlenebb kormányreakciót, kisebb fordulókört és nagyobb menetstabilitást eredményez. Az aktív hátsókerék-kormányzásnak köszönhetően alacsony sebességnél kisebb kormánymozdulatokra van szükség, miközben nagyobb tempónál az agilitást és a biztonságot is fokozza. A kerekek mögött M Sport féktárcsák és M logóval ellátott, kékre fényezett féknyergek garantálják a minden helyzetben verhetetlen lassulást.

Az új BMW M760Li xDrive luxuslimuzin a vadonatúj BMW 7-es sorozat összes járműtechnológiai innovációját és jövőbe mutató vezetést támogató rendszerét megörökölte. A Driving Assistant Plus csomag részeként a kormányzó-és sávtartó asszisztens, az oldalirányú ütközésre figyelmeztető rendszerrel dolgozó sávtartó asszisztens, a hátsó ütközésvédelem és a keresztirányú forgalomra figyelmeztető funkció is a biztonságos vezetés szolgálatába áll a fedélzeten. A közlekedési torlódásokat figyelő asszisztens eközben mindegyik úttípuson használható.

Egyetlen gombnyomással aktiválható a Stop&Go funkcióval ellátott aktív tempomat, amely ezt követően a sebességkorlát-kijelzés által érzékelt aktuális sebességkorlátozás szerint állítja be a limuzin követési sebességét. A Surround View rendszer legújabb generációja már jármű körüli háromdimenziós és panorámanézetet is kínál, amelyeket a rendszer a központi kijelzőre vetít ki.

Az M760Li xDrive már első ránézésre egyértelművé teszi kvalitásait. A sportosan elegáns megjelenésről a hatalmas légbeömlőkkel ellátott első lökhárítót is kínáló exkluzív M aerodinamikai csomag és a Cerium Grey fémszürke árnyalatú, 20 collos, 760M duplaküllő-kialakítású M könnyűfém-kerékgarnitúra kettőse gondoskodik. Az exkluzív, galvanizált Cerium Grey fémszürke felületkezelés a vese alakú hűtőrács keretén, a hűtőrács lamelláinak élén, az első lökhárító toldatain, a külső kilincseken és tükörházakon, az első kerékjárati ívekbe integrált Air Breathers légkivezető nyílásokon és az oldalsó díszléceken, valamint a csomagtérajtó díszlécén is visszaköszön.

A bajor gyártó legújabb csúcsmodelljét olyan figyelemre méltó részletek különböztetik meg testvérmodelljeitől, mint a C-oszlopokon megjelenített diszkrét V12 emblémák és a karosszéria két oldalán található egy-egy M logó. Az intelligens szelepvezérléssel ellátott M sportkipufogó-rendszer méltó orgánummal szólaltatja meg a 6,6 literes erőforrást, a kétoldali dupla kipufogóvég pedig galvanizált Cerium Grey fémszürke felületkezelést kapott.

Az új BMW M760Li xDrive modell utasterét jellegzetes BMW M Performance kiegészítők öltöztetik sportosan elegáns hangulatba. Az exkluzív M bőrkormány függőleges küllője diszkrét M logót, a vízszintes küllők pedig elegáns, gyöngyházfényű króm multifunkciós gombokat viselnek. A kormány mögött váltófülek kaptak helyet. A digitális műszeregység bal középső ívében típusjelzéssel ellátott, 330 km/óráig kalibrált exkluzív sebességmérő van, a sofőr M lábtámasszal kiegészített M pedálsort taposhat. Az automataváltó előválasztó karjához és az iDrive vezérlőjéhez közel eső középkonzol-rész zongoralakk-fekete BMW Individual bevonatot és elegáns V12 emblémát kapott.

Az utastérben amúgy többszörös memóriafunkcióval ellátott, automatikusan állítható első ülések, a magasfényű fémes hatású dekorcsíkok, a sötét tónusú fabetétek, az antracit Alcantara tetőkárpit és a hátsó lábtérben elhelyezett puha, vastag szőnyegek teremtik meg az utazás fejedelmi hangulatát, amelyet az üléseken, az oldalsó és a középső könyöktámaszokon, a fejtámlákon és az ajtókárpitokon végigvezetett exkluzív Nappa bőrözés emel tovább.

BMW M760Li xDrive V12 Excellence

A bajor gyártó azon ügyfelei számára, akik a visszafogottabb kisugárzást helyezik előtérbe, alternatívaként a BMW M760Li xDrive V12 Excellence névre keresztelt diszkrétebb kivitelbe is beülhetnek, többletköltség nélkül. A csúcsmodell ezen alternatívája jelentős mértékben változtat a BMW M760Li xDrive modell egyéniségén: lekerülnek a karosszériáról az M aerodinamikai csomag sportos elemei, az M könnyűfém keréktárcsák helyét pedig felcsiszolt, 20 collos BMW Individual könnyűfém kerékgarnitúra veszi át, 646 kódjelű, W-küllőkialakítású kivitelben, elöl 245/40 R20, hátul 275/35 R20 méretű gumiabroncsokkal szerelve. A kékre fényezett féknyergeket ez esetben magasfényű fekete elemek váltják fel.

A V12 Excellence modell kiváltsága a jármű frontrészén keresztben húzódó, exkluzív króm csík, amelyet az ezüstszínű hűtőrács-lamellák krómozott éle, a szintén krómozott hűtőrács-keret és a fényes króm kilincsek, valamint a karosszérián található krómozott díszlécek egészítenek ki. A csomagtérajtón a modelljelölést krómozott V12 embléma váltja fel, a kipufogórendszer ikervégződéseit pedig elegáns négyszög alakú, króm keretekbe foglalt végek helyettesítik. Az utastérben a BMW bőrkormány elegáns fabetétet kap, a motor beindítására pedig a digitális műszerfalon elegáns V12 típusjelölés villan fel. A kipufogórendszert ezen modell esetében visszafogottabb, komfort-orientált hangzásra állítják be a mérnökök.

Miként a vadonatúj BMW 7-es sorozat mindegyik modellváltozatában, úgy az iDrive operációs rendszer a csúcsmodellnek számító BMW M760Li xDrive luxuslimuzinban is érintőképernyős központi kijelzővel dolgozik együtt, a bajor gyártó ügyfelei így immáron a modern okoskészülékekhez hasonlóan, érintő és csúsztató mozdulatokkal navigálhatnak az operációs rendszer különböző funkciói között. Tekintve azonban, hogy a tervezők az iDrive vezérlőjének hagyományos működtetését is meghagyták, a BMW ügyfelei szabadon választhatnak az érintőképernyős és a könyöktámaszról működtetett járművezérlés opciói között.

Az iDrive operációs rendszer egyes funkciói mindemellett a vadonatúj BMW 7-es sorozatban bemutatkozó BMW gesztusvezérléssel is működtethetők. A háromdimenziós szenzorok által érzékelt kézfej-mozdulatokkal vezérelhetők a különféle funkciók, így például ujjkörzéssel változtatható a hangerő, a beérkező telefonhívásokat pedig egy mozdulattal lehet fogadni vagy elutasítani. A gesztusvezérlési rendszerén belül ráadásul számos funkcióhoz egyéni kézmozdulatokat lehet társítani. A vadonatúj innovációk sorát egy, a középkonzolba épített okostelefon-tartó zárja, amely induktív akkumulátortöltési lehetőséget is kínál.