2016. február 17. 13:30   |   Autoblog
címkék:  

10 százalék körüli növekedést várnak az autópiac szereplői

Mind az újautó-importőrök, mind a legnagyobb használtautó-kereskedő cégek 10 százalékos növekedést várnak saját piaci szegmensükben az idei évre. A Használtautó.hu által második alkalommal összeállított, a személyautó-piaci kilátásokat vizsgáló Autópiaci Barométer adataiból az is kitűnik, hogy a „Zöld rendszám” kedvezménycsomag kilátásba helyezett jelentős bővítése idén csupán mérsékelten növeli majd az elektromos és konnektoros hibrid autók iránti keresletet.

A felmérésben részt vevő 17 (együttesen gyakorlatilag a teljes újautó-piacot lefedő) gépjárműimportőr cég vezető munkatársainak becslése szerint a 2015. évi 14 százalékos piaci bővülés ugyan nem fog megismétlődni, az átlagosan 10,4 százalékra várt idei növekedés nyomán azonban az eladott új személyautók száma a tavalyi 77 ezerről az idei évben 85 ezer fölé emelkedhet.

A növekedést elősegítő okok között a legtöbben a növekvő fizetőképes keresletet (29%), a stabilabb általános gazdasági környezet miatt növekvő bizalmat (23%) tették az első helyre, de az utóbbihoz hasonló súllyal szerepelt a hazai személyautópark korosodása, mint kényszerű katalizátor (2015-ben a gépjármű-nyilvántartási statisztikák szerint a hazai személyautó-állomány átlagéletkora 13,7 év volt). Érdekes módon a tavalyi felméréssel ellentétben a finanszírozási lehetőségek további javulása immár nem az élen áll, csupán a fenti szempontokat követi a fontossági sorban.

Arra kérdésre, hogy elsősorban a magánszemélyek számára történő értékesítés, vagy a vállalati és állami flották területén várható-e nagyobb élénkülés, a válaszok 59:41 arányban az előbbi felé mutattak (tavaly a válaszadók éppen 50-50 százalékban tették meg voksaikat valamelyik oldalra).

A megkérdezett importőrök szerint a „zöld rendszám” kedvezménycsomagnak idei évre várható jelentős bővítése csupán mérsékelten fogja növelni az elektromos és a hibrid konnektoros autók vonzerejét: 6-os skálán 2,9-es átlagot kapott ez a kérdés (az 1-es válasz jelentette azt, hogy nem lesz kimutatható a hatás, míg a 6-os azt, hogy az intézkedés alapvetően átbillenti majd a keresletet).

A legnagyobb forgalmú használtautó-kereskedők közül 26 cég válaszait dolgozták fel a felmérés készítői: becsléseik átlaga szerint a használtautó-piac idei bővülésének várható mértéke 10,2 százalék lesz. Ez szinte teljesen megegyezik a 2015-ben bekövetkezett 10,5 százalékos emelkedéssel. A növekedést elősegítő tényezők között a kereskedők a fizetőképes kereslet növekedése és a stabilabb gazdasági környezet mellett legtöbb esetben az újautó-eladások növekedését említették, hiszen ez automatikusan növekvő számú lecserélt, néhány éves autó megjelenését eredményezi a használtautó-piacon.

Tavaly 27 százalékkal, közel 123 ezerre nőtt a használt személyautók importja. Abban szinte minden kereskedő egyetért, hogy idén is folytatódik a behozatal volumenének bővülése, azonban a további növekedés mértékét illetően jelentős a becsült értékek szórása (az enyhe csökkenéstől 35 százalékig). A konszenzus ezen a területen 16,2 százalék körüli értéket mutat, ami azt jelenti, hogy bár a növekedés üteme 40 százalékkal mérséklődik, a várakozások szerint 2016-ben újabb 143 ezer használt autót hoznak majd be az országba.