2016. február 22. 16:50   |   Autoblog
címkék:  

Itt az új Ford Kuga

A Ford is beerősít SUV-fronton Európában, még idén piacra küldi a felújított Kugát és a nagyobb méretű Edge modellt. Az új Kuga egy hét múlva, a Genfi Autószalonon debütál és éppen most futottak be róla az első képek és információk. A kompakt szabadidőautó új külsővel, új technológiákkal teletömött friss belsővel és új erőforrásokkal száll harcba a többiekkel.

A Ford sem tétlenkedik, ráfekszik SUV modelljei fejlesztésére, hiszen a szabadidőautók Európában elképesztő népszerűségnek örvendenek és a piac lendülete nem fog alábbhagyni. Előrejelzések szerint 2020-ra a SUV-ok 27 százalékát teszik majd ki az európai összeladásoknak. A Ford öt teljesen új vagy modernizált SUV, illetve crossover modellt készül piacra küldeni a következő három évben. Egyikük a friss Kuga lesz, amelyik segíthet a bűvös európai 200 ezres SUV-értékesítés elérésében.

Az új Kuga a Ford legfrissebb arculatát viseli magán, ami az Ecosport és az Edge modelleken is felfedezhető. A sarkokkal teli karosszéria a korábbinál sokkal izgalmasabb, merészebb. A fényszórók mélyen ülnek és elkülönülnek a nagy hűtőmaszktól, a LED-es nappali fényeket a fényszórókba integrálták. A Kuga hátulról is nagyon jól néz ki, a Focuséra hajazó új stílusú lámpákat kapott, a karosszéria szélességét pedig vízszintes vonalakkal hangsúlyozták ki. Az autóhoz akár 19 colos felnik is rendelhetők lesznek.

A utastér is átalakult, némileg letisztult és jobb minőségi benyomást kelt. Felszámolták a gombáradatot, megkönnyítve a kezelést. A volán opcióként fűthető, az automata kivitelekben pedig váltófülek is kerülnek rá. Az infotainment rendszer vadonatúj, az új modellbe már a SYNC 3 rendszert szerelik be, ami egyszerű hangparancsokkal irányítható. A 8 colos érintőkijelző pontosan úgy kezelhető, mint az okostelefonoké, reagál az ujjmozdulatokra. A rendszer kommunikál az iPhone és Androidos készülékkel is.

A Kugához egy sor korszerű asszisztens rendszer is elérhetővé vált. Kérhető például parkolóasszisztens, ami magától bekormányozza az autót a párhuzamos vagy merőleges parkolóhelyre, elérhető hátsó forgalomfigyelő rendszer, ami tolatásnál jön jól, de rendelkezésre áll az automatikus ütközéselkerülő rendszer is, ami immár 50 km/órás sebességig működik. A csomagtérajtó hasznos extrája, hogy láblendítéssel is nyitható.

Az új Kugában új fejlesztésű erőforrások is bemutatkoznak. A paletta legtakarékosabb modellje lesz az új 120 lóerős, 1,5 literes TDCi dízelmotorral hajtott változat. A kompakt SUV emellett 2 literes TDCi aggregáttal is elérhető lesz, a 150 lovas kivitelhez elsőkerék-hajtást, míg a 180 lovas csúcsmodellhez intelligens összkerékhajtást ad a Ford. A benzinmotor-paletta háromtagú, az 1,5 literes Ecoboost turbó 120, 150 és 182 lóerővel választható. Utóbbi aggregáthoz összkerékhajtás jár.