2016. február 27. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Megérkezett Hongkongba a Lamborghini hatodik érzéke

Az olasz gyártó egyik legértékesebb modelljét vehette át egy kínai ügyfél a Sesto Elemento személyében. A sportautóból mindössze 20 darab készült 2011-ben, s szénszálas karosszériájának köszönhetően csupán 999 kilogrammot nyom.

Bár öt évet kellett várnia, hogy megkaparintsa, egy tehetős kínai üzletemberé lett az egyik az összesen legyártott húsz darab Lamborghini Sesto Elementóból.

A 2010-es Párizsi Autószalonon bemutatott koncepció sikerén felbuzdulva az olasz gyártó tervbe vette 20 példány elkészítését, melyre 2011-ben került sor, s mindegyiket előre eladták. Az alábbi darab előéletéről sajnos nem sokat tudni, de valószínűleg jóval 2,2 millió dolláros eredeti árán felül értékesítették.

A Sesto Elemento alapját a Gallardo adja, annak 5.2 literes V10-es szívó benzinmotorját örökölte, azonban erejét 578 paripára pumpálták 540 Nm csúcsnyomaték leadása mellett. Bár elsőre nem hangzik soknak, érdemes figyelembe venni a modell száraz tömegét, amely csupán 999 kilogramm köszönhetően többek között a szénszálas karosszériának, kardántengelynek, felniknek, a karbon kerámia tárcsafékeknek és a spéci kipufogórendszernek is.

0,58 lóerő/kilogrammos teljesítmény/tömeg értékét figyelembe véve már egyáltalán nem csoda, hogy 0-100-as sprintje csupán 2,5 másodpercbe telik, míg végsebessége 350 km/óra.