2016. február 28. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Egy kreatív francia villanyautó

A Citroën a 2016-os Genfi Autószalonon mutatja be az E-Mehari styled by Courrèges koncepciót. Mindkét márka a francia kreativitást képviseli, történelmük során nem egyszer álltak elő forradalmi megoldásokkal.

Csaknem 50 évvel a Méhari 1968-as bemutatása után a két francia márka most egy közös projekt keretében találkozik, amely nem más, mint a Citroën E-Mehari styled by Courrèges koncepcióautó. A 2015 decemberében bemutatott E-Mehari úgy idézi fel a nagy elődöt, hogy közben a jövő felé fordul. Ez a négyszemélyes, elektromos hajtású autó azt a kreativitást, vidámságot és modernséget hozza, amelyet a Citroën márka közel 100 éve képvisel.

Ezeket az értékeket Courrèges divatház is magán hordozza, hiszen a rá jellemző optimista és életteli stílussal forradalmasította a 60-as 70-es évek divatját. A két márka közös szellemisége miatt természetes volt, hogy a Citroën a Courrèges divatházat kéri fel arra, hogy az E-Mehari modellnek exkluzív megjelenést adjon.

A Citroën E-Mehari styled by Courrèges megtartja az E-Mehari jellegzetes bordázott ajtóit, amelyek az eredeti Méhari hullámos felületű karosszériájára utalnak. A fehér szín nem csak a karosszériaelemeken, hanem a kerekeken is megjelenik. A megfelelő kontrasztról az élénk narancsszínű díszítőelemek gondoskodnak. Ez a díszítés a kerekeken kívül a középső bukóív vonalán is megjelenik. A hátsó keret eltűnt a karosszériáról, helyére két rögzítő pánt került, további helyet szabadítva fel az utasok számára.

A kényelmes és elegáns utastérben a finom fehér bőr nemcsak az ajtókárpitokat és a műszerfalat, hanem a teljesen átalakított hátsó üléspadot is beborítja. A karosszérián feltűnő vidám narancsszínű motívum a műszerfalon és a jellegzetes formájú szellőzőkön is megjelenik. A kormánykerék egyküllős kialakítású, a bőrrel bevont padló szőnyegei fehér színűek.

A karizmatikus stílus mellett az E-Mehari praktikus jegyei természetesen megmaradtak. A négyszemélyes, emelt hasmagasságú kocsi teteje plexiüvegből készült, kiváló kilátást biztosítva az utasok számára. A csomagtérben egy exkluzív táska szettet találunk, mindegyik fehér bőrből készül, narancsszínű szegéllyel, tökéletesen harmonizálva az autóval.

A koncepcióautó elektromos hajtása a francia Groupe Bolloré szakértelmének köszönhető. A beépített LMP (Lítium Metál Polimer) elemeknek köszönhetően 110 km/óra a végsebesség, hatótáv 200 km városi használatban. 16A hálózatról 8 óra alatt teljesen feltöltődnek az elemek, míg 10A konnektorról 13 óra a feltöltési idő. Nincs még egy ilyen autó: kabrióélmény az elektromos hajtás nyújtotta csenddel és nyugalommal.