2016. március 02. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: A Lamborghini legújabb nagy durranása

Bemutatkozott a Lamborghini Centenario, mely az olasz gyártó következő erősen limitált sorozata és Ferruccio Lamborghini 100. születésnapjának tiszteletére fejlesztették ki. Az összesen 40 darab elkészülő 770 lóerős autót már rég eladta mind a Lamborghini.

Újabb ritkaságot mutatott be a patinás olasz márka a Centenario személyében. Az újdonság a Reventón, Sesto Elemento, Aventador J és Veneno által megkezdett utat folytatja.

A minden ízében átalakított Aventador Ferruccio Lamborghini születésének századik évfordulójára készült, innen ered neve is. Az autó mozgatásáról a már jól ismert 6.5 literes szívó V12-es benzinmotor gondoskodik 770 lóerővel, amely 2,8 másodperces százas sprintet, 23,5 szekundumos 0-300-as katapultálást, valamint 350 km/órás végsebességet tesz lehetővé.

A Centenario szénszálas szerkezetet és karosszériát kapott, így 55 kilogrammal könnyebb testvérénél. Így valószínűleg a mindössze 1520 kilogrammos össztömeg is közrejátszik abban, hogy 100 km/óráról 30 méter alatt képes megállni – no meg az elől 20, hátul 21 collos kovácsolt felnikre feszített Pirelli P Zero abroncsok.

A légáramlatok minél gyorsabb és eredményesebb hasítását olyan dolgok segítik elő, mint az aktív hátsó szárny, a szélcsatornában fejlesztett légbeömlők és légterelők és a méretes diffúzor. A belső teret is igyekeztek sportosan elegánssá formálni a mérnökök, így alcantara bőr és karbonszövet, valamint sárga varrások és díszítések ékesítik a műszerfalat valamint az üléseket. A 10 collos, álló érintőképernyő navigációt is ismer, de internetezni, valamint e-mailjeinkhez hozzáférni is lehetőség van.

Aki csak most kap észbe, hogy szeretne egyet az újdonságból, sajnos elkésett, ugyanis a 20 roadster és másik 20 kupé már mind gazdára talált, egyenként legkevesebb 1,75 millió eurós (542 millió forintos) vételáron.