2016. március 15. 12:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Mit kezd egymással a versenypályán a BMW M2 és a Merci CLA 45 AMG? – videó

Az örök rivális két német prémiumgyártó legkisebb sportportékája feszül egymásnak egy hockenheimringi csapatás erejéig. Vajon a sorhatos, hátsókerekes, vagy a szteroidozott négyhengeres összkerekes a gyorsabb?

Mióta megjelent, aki próbálta, mindenki imádja és ódákat zeng a BMW M2-es kiskupéjáról, de vajon tényleg ennyire jó az autó, vagy egy hasonlóan erős rivális akár lehet is jobb nála? Például a már több éve kapható, nemrég 380 lóerősre erősített Mercedes CLA 45 AMG, amelyet a Sport Auto kölcsön is kért, hogy kiderítse, mire megy egymással a két rivális.

Mint az ismert, a bajor erőgép meghajtásáról egy háromliteres Twinpower Turbo soros hathengeres gondoskodik, amelyet 370 lóerő és 464 Nm csúcsnyomatékra leadására tettek képessé, igaz, rövid ideig túltöltéssel 500 Nm-t is kiprésel magából. A motorhoz hétfokozatú, dupla kuplungos automata váltó csatlakozhat, így 4,2 másodperc alatt érhető el a százas tempó. A végsebesség az elektromosan korlátozott 250 km/óra.

Ehhez képest a csillagmárkás rivális 4MATIC összkerékhajtást kapott egy 2.0 literes négyhengeres turbómotor társaságában. A teljesítmény tekintetében itt sincs hiány, hisz 380 paripa és 450 Nm várja a gázpedál lenyomását. A százas sprint elméleti síkon itt is 4,2 másodperc, ahogy a végsebesség is 250 km/óra köszönhetően a hétfokozatú automataváltónak.

Tehát papíron szinte semmi eltérés a két rivális között, azonban a számok gyakran nem fedik a valóságot teljesen. Ezért született az alábbi, Hockenheimring rövidebb vonalvezetésén készített videó. A mért kört előbb az M2-es teljesíti, s jól látszik, mennyit kell korrigálni és hányszor kell finoman kigyorsítani a hátsókerék-meghajtás miatt, de az időeredmény így is 1 perc 12,5 másodperc. Vajon mit tud felmutatni ezzel szemben a sokkal finomabban terelgethető csillagmárkás?