2016. március 21. 19:00   |   Autoblog
címkék:  

Újjászületett a megégett klasszikus Ferrari

Visszanyerte régi fényét ez a ritka, 1952-es évjáratú Ferrari 225E, amelyet egy baleset következtében csaknem felemésztettek a lángok. A restaurálással foglalkozó Ferrari Classiche részleg élete legnagyobb kihívása volt az autó, de két évnyi munka után tulajdonosa makulátlan állapotban kapta vissza.

Ez a Ferrari 225E 1952 májusában hagyta el a maranellói gyárkaput, Antonio Sterzi gróf vásárolta meg magának. Azonnal versenyre is vitte, a Mille Miglián debütált az autó. Júniusban a 225E Bruno Sterzivel a volán mögött megnyerte a Coppa della Toscanát, majd a Bolzano-Mendola hegyi felfutón és a monzai Coppa InterEuropa versenyen is győzött. A kocsi néhányszor gazdát cserélt az évek alatt, majd egy tűzesetben komoly károkat szenvedett. A motor szinte teljesen épségben maradt, a karosszéria és az utastér azonban csúnyán megrongálódott. Megpróbálták a kocsit rendbe hozni, de az végül mozdíthatatlan maradt.

Két évvel ezelőtt azonban a 225E argentin tulajdonosa a Ferrari Classiche részlegéhez fordult és megbízta a műhelyt a teljes újjáépítéssel és restaurálással. A kocsi szörnyű állapotban került Maranellóba és a dokumentációi is hiányoztak, ezért a Classiche csapata mindenekelőtt utánajárt, hogy az 50-es évek eleji modellek pontosan milyen specifikációval hagyták el a gyárat. Az erőforrást is tökéletes állapotba hozták, így két éves felújítás után a kék-fehér fényezést viselő 225E újra koptathatja az aszfaltot.