2016. október 09. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Saját útját járja: Toyota Prius

Nagy ugrást hajtott végre az új Toyota Prius, mind megjelenését tekintve, mint műszaki tartalmát illetően. Minden porcikája a maximális hatékonyságot szolgálja, azt, hogy a lehető legkevesebb energiafelhasználással jussunk el A-ból B-be. S ezt senki sem csinálja nála jobban, a Prius továbbra is a mérce a hibridautók között.

A Prius 1997-es bemutatása óta a márka technológiai nagykövete. Egy ökoautó, amely értékes, jövőbe mutató műszaki megoldásokat és innovációkat honosít meg a piacon. A Toyota minden generációval újabb fejlesztéseket vitt véghez az üzemanyag-takarékosság, a károsanyag-kibocsátás és a hatékonyság területén. A negyedik generációs modell is elődeinek erősségeire és eredményeire épít, azonban még nagyobb ugrást hajt végre. A mérnökök hihetetlen zsenialitással elérték, hogy az autó kisebb rendszerteljesítmény mellett jobb menettulajdonságokat mutasson fel és kevesebb üzemanyagot égessen el. Fantasztikus, amit elértek, de van egy bökkenő: igyekezetükben a Priusnak sokkoló, döbbenetes formát adtak, ami néhányakat esetleg eltéríthet a vásárlástól. Persze ez is a koncepció, a teljes megújulás része.

Azonban akkor is nehéz átlendülni ezen a külalakon, ha megértjük, hogy a karosszéria minden részlete a kiváló aerodinamikai teljesítményt szolgálja és hozzájárul a rendkívül környezetbarát, csendes működéshez. A Prius ugyan élőben jobban fest, mint képeken, de egyedi front és farkiképzését nehéz megemészteni. Ezt az új, meghökkentő formatervezési irányvonalat először az üzemanyagcellás Mirai modellen lehetett látni, amely egyöntetű nemtetszést váltott ki az emberekből. A Priusnál nem olyan radikálisak a formai megoldások, mint a Mirain, de a kocsit esztétikusnak, kellemes látványúnak jóindulattal sem lehet nevezni. A bumeráng formákban tobzódó orr-rész és a sarkos vonalakkal tűzdelt far a mélyre lenyúló lámpákkal furcsa látvány, de a Toyotát a rendkívül magas, tömbös hátsó rész sem teszi csinosabbá. Ugyanakkor tudjuk, a kabin csepp alakja és az erősen emelkedő övvonal rendkívül kedvező légellenállást eredményez; a Prius esetében a légellenállási együttható kategóriaelső 0,24.

Ez a Prius már egy teljesen új autó. Hat centiméterrel hosszabb, 15 mm-rel szélesebb és 20 mm-rel alacsonyabb a harmadik generációs modellnél. Tömegközéppontja 2,5 centivel alacsonyabbra került, karosszériája pedig 60 százalékkal merevebb lett. A Prius az új, globális Toyota TNGA padlólemezre épült, amely a tervezőknek nagyobb szabadságot adott a külső megjelenés és az utastér megtervezésében. Az utas- és a csomagtér egyaránt érzékelhetően növekedett, utóbbi például gumijavító készlettel 502 literes (teljes pótkerékkel 412 l). Az ülések nagyok és kényelmesek, a lábtér még magas sofőr mögött is bőséges és a fejnek is jut elég hely. A vezetés pedig élményszámba megy; a Prius ezen a területen lépett előre a legnagyobbat.

A hibrideknek megvan az a tulajdonsága, hogy picit átneveljék, nyugodtabb vezetési stílusra szoktassák a sofőröket. A Priusban a klasszikus hibrid vezetési élmény még erősebb, mint korábban, s még több villanyautós szakasszal egészül ki. A mérnökök újragondolták a teljes hajtásláncot, még csendesebbé, kulturáltabbá tették és megnövelték a hatásfokát. A Prius a korábbinál jóval többet megy elektromos üzemben, mert kevesebbszer van szükség a benzinmotor használatára. A belsőégésű erőforrás szinte csak országúton és autópályán működik, de sokkal halkabban duruzsol, nyoma sincs már a kellemetlen búgásnak, ami az elődöknél intenzív gyorsításkor jelentkezett. A hibrid rendszer sokkal inkább hagyatkozik a villanymotorra, mint eddig, s a benzinmotor be- és kikapcsolása is teljességgel észrevehetetlenné vált. Nálam egy hét alatt, sűrű autópályázást is beiktatva, 38 százalékra adódott a teljesen elektromos üzem, ami nagyon kedvezőnek mondható.

A Prius hibrid hajtáslánca még kiforrottabbá vált. Az 1,8 literes, 98 lóerős, Atkinson ciklusú négyhengeres benzinmotort például teljesen átdolgozták, így termikus hatásfoka több mint 40%-os lett, ami világelső, s még kevesebbet fogyaszt. A hibrid rendszer egyéb alkotóelemei is fejlődtek. A két darab villanymotor például kisebb és könnyebb lett. Az egyik főleg generátorként üzemel és az akkumulátort tölti, illetve az indításért felel, míg az 53 kW teljesítményű és 163 Nm nyomatékú másik a hajtásban vesz részt és visszatölti a fékezési energiát. Az akkumulátor megmaradt nikkel-metál-hidrid fajtájúnak, de szintén kisebb lett, miközben tartóssága és töltési teljesítménye jelentősen javult.

A Prius leginkább városban kamatoztatja a hibrid meghajtórendszeréből eredő előnyöket. Amíg a telepben van szufla, elektromos üzemben közlekedik; óvatos pedálkezeléssel hosszú percekig is elkerülhető a benzinmotor belépése. Egy-egy dugó kész felüdülés az autóval, a kijelzőn gyakorlatilag látjuk apadni az átlagfogyasztást. 60-70 km/órás tempóig tartható a forgalom üteme, de a városból kiszabadulva, például az M3-as kivezetőn a 80-90 közti tempó sem lehetetlen villanyhajtással. 100 km/óra fölött viszont a benzinmotor végérvényesen átveszi a stafétát. A középső információs kijelző mindenről tájékoztat, grafikonokat ábrázol, átlagot és megtakarításokat mutat, itt látszik az is, hogy az akkumulátor visszatöltése nagyon gyors, jóval gyorsabb, mint az előző generációs modellben. Nálam 4,6 literre adódott az átlagfogyasztás, de hangsúlyozom, úgy használtam a Priust, mint a saját benzines autómat. Ha a kilométerek oroszlánrészét városban tettem volna meg és még óvatosabban kezelem a gázpedált, az érték 4 liter alatt alakult volna. Megállapítható, hogy az előző Priusszal összevetve az új körülbelül fél literrel kevesebbet eszik.

Ha rendes kompakt autóként vizsgáljuk a Priust, akkor is a legjobbak között említhető a kategóriában. Fürge, jó minőségű, csendes és tágas, s továbbfejlesztett felfüggesztése révén komfortos is. Kiválóan irányítható és stabil, ami a javított első futóműnek és az új, dupla keresztlengőkaros hátsó futóműnek az érdeme. Ezen kívül pontos a kormányzása és remekül fognak a fékjei. Nagyon meggyőző autó és hamar meg lehet kedvelni, csupán a magas ára szól ellene. Tízmillió forint alatt bele lehet ülni (alapár: 9,69 millió Ft), de a magas felszereltségű tesztautó 12 millióba került, ami azért kissé sok. Ilyenkor azonban érdemes azt is mérlegelni, hogy a Prius fenntartási költségei alacsonyabbak, mint egy hagyományos benzines vagy dízel autóé, esetében kopó alkatrészekre és üzemanyagra is jóval kevesebbet kell költeni. A Priusnak egyébként házon belül is akad konkurense, igaz, azokban még az előző generációs hibrid meghajtórendszer dolgozik. Az Auris Hybrid már 6,5 millió forinttól elérhető, de a RAV4 Hybrid sem kerül többe 10,7 millió forintnál.