2017. január 06. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Ma sok autó táplálkozik eme öreg ritkaság kinézetéből

Több mint 60 éves, mégis fiatalosnak, különböző szögekből egyaránt ismerősnek hat a Fiat ’50-es években tervezett, majd elbukott projektje, a 2.0 literes V8-as benzinmotorral hajtott 8V. A Supersonic változatból ráadásul összesen csak 8 készült.

Egy kevés Jaguar és Aston martin is van a képeken látható autóban? Pedig nem áll közeli rokonságban velük, hisz egy olasz sportautóról, a Fiat 8V Supersonic-ról van szó.

Az ’50-es években úgy gondolták, ilyen irányba fog haladni a jövő autóinak kinézete, így egyfajta vízióként álltak elő a modellal. Egész pontosan az akkor igencsak népszerű carrozzeria Ghia nevű designcég találta ki az áramvonalas, rakétaformájú kupét.

Meghajtásáról egy 105 lóerőt teljesítő 2.0 literes V8-as benzinmotor gondoskodott – igen nyolc apró dugattyú dolgozott az autó orrában – amely ugyan nem tette rakétává, de szépen, lelkesítő hanggal húzta a szabadalmi védettség miatt V8 helyett 8V-nek hívott Fiatot. Érdekesség, hogy az a Ford védte le a V8 nevet a Fiat elől, amely két évtizeddel később a Ghia megnevezésre is rátette kezét.

A kupé végül nem aratott osztatlan sikert, így két évvel a gyártás megkezdése után leállították a 8V gyártását, amely így csupán 114 példányt élt meg, ezen felül a képeken látható 8V Supersonic-ból mindössze 8 darab épült. A leírtak fényében egyáltalán nem csoda, hogy az RM Sotheby által márciusban árverésre kerülő, tökéletes állapotú türkiz színű szépség árát megbecsülni sem merik – ugyanis hat éve egy hasonló példányt 1,7 millió dollárért értékesítettek.