2017. március 31. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

Élmény az utazás: Renault Mégane Grandtour 1,2 TCe Intens

A Renault Mégane negyedik generációja a kompakt szegmens nagy meglepetése. Nemcsak vonzó formájával, hanem csendes, kulturált és minőségi belső terével, továbbá remek kezelhetőségével és kiváló vezethetőségével is lenyűgöz. Aki stílusos családi kombiban gondolkodik, ne keressen tovább.

Laurens van den Acker 2009-ben vette át a vezető formatervezői posztot a Renault-nál. Első munkája, a DeZir tanulmány gyökeresen szakított az addigi Renault formavilággal és egy sokkal dinamikusabb, izgalmasabb formanyelvet vetített előre. Megágyazott az új Cliónak, a Capturnek, az Espace-nak és a Talismannak is, ami friss, progresszív vonalvezetésével ámulatba ejtette a szakmát. Majd jött a negyedik generációs Mégane, ami szintén látványosra, egyenesen forradalmira sikerült. Rengeteg ember szemében ismét vonzóvá tette a Renault márkát. Persze a külső még nem minden, de a Mégane más területen sem okoz csalódást.

A Mégane Grandtour az egyik legszebb és legdinamikusabb kombi a piacon. Jó ránézni, elölről és hátulról is rendkívül karakteres. A többi közlekedő és a járókelők is értékelik, alaposan megbámulják a Mégane-t és elismerően biccentenek. A sok pozitív reakciót elsősorban az autót messziről is felismerhetővé tevő egyedi fényminták váltják ki az emberekből; az első C-alakú nappali fény karéjok és az autó szinte teljes szélességében végigfutó, nappal is világító hátsó fénycsíkok vonzzák a tekintetet. Oldalról is szép az autó, hosszú és nyúlánk, s elegáns részlete a krómozott ablakkeret. A Mégane egyúttal a szegmens legszélesebb és legalacsonyabb modellje is, az integrált alumínium tetősínekkel együtt is.

A látványos, dinamikus forma nem csorbította az utastér tágasságát és praktikumát. Elöl és hátul is nagyobb a hely, mint az elődben, ami egyrészt a 4,6 méternél hosszabb karosszériának, másrészt a 28 mm-rel megnyújtott tengelytávnak köszönhető. Az első ülések rendkívül tág tartományban állíthatók; a sofőr eredendően mélyen ül, s már csak az alacsony szélvédő miatt is feljebb tekeri az ülést. Amúgy remek az üléspozíció, példás az ergonómia, a vezető jól érzi magát a munkahelyén. Az ülésekről is csak pozitívan lehet nyilatkozni: gusztusosak, kellemes tömésűek, jól tartanak és kényelmesek. A hátsó lábtérrel a középmezőnyben foglal helyet a Mégane, de az a legtöbb esetben elegendőnek bizonyul. A hátsó, formázott padon is kellemes a tartózkodás. A csomagtér 520 literes és szabályos alakú, a padlója pedig teljes értékű pótkereket rejt.

A Mégane beltere hangulatos és igényesen összerakott, stílusa pedig egyéni, nem vethető össze az európai tömegmodellekével. Különleges a félig digitális műszerfal, valamint a téglalap alakú középső panel, benne a fekvő vagy álló érintőképernyővel (a csúcsmodellekben). A fedélzeti számítógépet, a telefont és a tempomatot a kormányról kezelhetjük (Renault-szokás szerint a bekapcsoló gomb az ülések közötti konzolon van), minden másra az érintőképernyő szolgál, melynek szintén érintős funkciógombjai alatta kaptak helyet. Az infotainment rendszer meglepően sokoldalú és felhasználóbarát, kezelése logikus. Az autó a messzemenőkig testre szabható, a hangulatvilágítás például többféle színben választható. A Mégane rendesen felextrázható, biztonsági asszisztens rendszerekkel is teletömhető.

Amint elindulunk az autóval, egyértelművé válik, hogy a Mégane milyen sokat lépett előre. Nagyságrendekkel csendesebb és kulturáltabb elődjénél, a kárpitok, belső elemek nem zörögnek, a szigetelés nagyon magas szintű. Motorzajból is alig jut be valami az utastérbe. Megelégedéssel tölti el az embert az is, hogy a felfüggesztés, a kormányzás és a váltómű egyaránt kiváló, nem beszélve az 1,2 literes négyhengeres erőforrásról. A 131 lovas egység érzésre 10 másodperc alatti sprintet hoz, már 2000-s fordulatról megindul és intenzíven gyorsít. Remek párost alkot a hatgangos kézi váltóval, ami a Renault egyik legjobb szerkezete. A Mégane egy kényelmes és valódi, franciásan kifinomult autó, gyenge pontjára nem derült fény. Talán csak az indokoltnál magasabb fogyasztás kifogásolható; az 1,2-es turbómotor szomjas, különösen városban, ahol 9 litert gond nélkül legurít a torkán. Aki sokat megy, válassza inkább a klasszikus 1,5 literes dCi turbódízelt.

Az új Renault Mégane Grandtour a kompakt szegmens egyik legjobb és kétségtelenül legcsinosabb autója. Egyéni stílusa és tágas utastere a két legnagyobb ütőkártyája. Már az alapmodell is jó választás belőle. Ötmillió forinttól kapható, a Zen felszereltség 350 ezer, az Intens specifikáció 750 ezer forint felárral jár. Létezik még a Bose kivitel 6,6 milliótól és a GT, ami csak a 160 lovas dCi-vel és a 205 lovas turbós benzinmotorral választható. Ezért minimum 8 millió forintot kell letenni az asztalra.

Az Intens felszereltség jó kompromisszum, ebben már megtalálhatók a legfontosabb kényelmi és biztonsági tételek. Természetesen számos csomagot hozzá lehet még adni; a tesztautó esetében bő másfél millió forint értékben. Az így kialakult 7,7 milliós ár azonban még mindig kedvezőnek mondható. Egy hasonló kivitelű, teljes felszereltségű német kompakt közelítené a 9-10 millió forintot.

Fotó: Tóth László Rudolf | HIPStudio.hu