2017. április 21. 17:55   |   Autoblog
címkék:  

A történelem során először autóval átszelték az Antarktiszt

A Hyundai történelmet írt: egy szériaközeli, 2,2 literes turbódízel motorral szerelt Santa Fe terepjáróval átszelték az Antarktisz kontinenst, mégpedig mindkét irányban. Az autót Patrick Bergel, a legendás sarki felfedező, Sir Ernest Shackleton dédunokája vezette.

Az expedíciót a legendás felfedező, Sir Ernest Shackleton 1914-17 között végrehajtott transz-antarktiszi utazása inspirálta. Shackleton, mivel a Déli-sark felfedézéséért vívott csatában Roald Amundsen legyőzte, a kontinens átszelését tűzte ki célul, tengertől tengerig, a Déli-sarkon áthaladva. Az 1914-17-es expedíció során nem járt sikerrel, hajója a jég fogságába került. 1921-ben a második expedíció során pedig szívinfarktus következtében elhunyt. Dédunokája, Patrick Bergel azonban pontosan száz évvel később befejezte, amit elkezdett, s ezzel történelmet írt.

Bergel a világon elsőként szelte át az Antarktiszt személyautóval, 30 nap alatt, Union Camptől McMurdo-ig és vissza, 5800 kilométert megtéve. Egy Hyundai Santa Fe szabadidőautót használt, amely a speciális kerekektől és a módosított felfüggesztéstől eltekintve szériakivitelű volt. A járművet az Antarktisz egyik legtapasztaltabb autós szakértője, Gisli Jónsson készítette fel az útra. Új segédkeretekkel és felfüggesztéssel megemelték a karosszériát, a minimális talajterhelés érdekében hatalmas gumikat tettek fel, valamint nagyobb üzemanyagtankot szereltek be és átállították a motort Jet A-1 üzemanyagra. A motorhoz és az erőátvitelhez nem nyúltak, a Hyundai így is megbirkózott a -28 fokos hideggel. A túrát végül siker koronázta, a Hyundai 27 km/órás átlagsebességgel megtette az 5800 kilométert, sokszor magának taposva ki az utat.