2017. május 17. 19:30   |   Autoblog
címkék:  

Idén ismét Kamion EB és Fesztivál a Hungaroringen

2017-ben ismét augusztus utolsó hétvégéjén, 26-27. között ad otthont a Hungaroring a Kamion EB magyarországi versenyeinek, melyeken természetesen a kétszeres Európa-bajnok Kiss Norbert is rajthoz áll Mercedes-Benz versenykamionjával. A négy – minden eddiginél izgalmasabbnak ígérkező – kamionos versenyfutam mellett családi programok és két különleges, nem kevésbé látványos, szupersportkocsikat felsorakoztató GT betétfutam fokozzák az izgalmakat.

KamionEB_4

Két évvel ezelőtt sokak, sokunk álmát megvalósítva, negyed évszázados szünetet követően tért vissza Magyarországra a kamionversenyzés. Tavaly már közel 32 ezer néző látogatott ki a remek házigazdának bizonyuló Hungaroringre a hétvége során, így nagyon rövid időn belül a pálya egyik leglátogatottabb versenyeseményévé vált a Kamion EB és Fesztivál. Ebben persze nagy szerepe volt és van Kiss Norbert kétszeres Európa-bajnok versenyzőnek, aki azt is megmutatta, nem csak a legjobb technikával tud dobogóra kerülni.

A Hungaroringen szombaton és vasárnap egy-egy időmérő edzést és két-két kamionos futamot szurkolhatnak majd végig a kilátogatók. A tavaly újraaszfaltozott versenypályán a már ismert Blancpain GT sorozat mellett – melyben az idén vadonatúj autókkal állnak rajthoz a csapatok –, a korábbi, de nem kevésbé hangos és látványos GT autókkal „amatőr” versenyzők is összemérik tudásukat a Gentleman Ride keretében.

KamionEB_2

A magyar szurkolók idén is Kiss Norbit várják és biztatják a legjobban, aki tavaly csapatot váltott és bebizonyította, hogy nem csak gyári támogatással képes győzni, hanem egy privát csapattal is. A Tankpool24 Racing Team az idei évre tovább fejlesztette a Mercedes-Benz versenykamion szinte minden egyes elemét, így a technikai feltételek is adottak a remek szezonhoz.

A tavalyi – minden várakozást felülmúlóan sikeres – összekovácsolódást, alapozást követően idén már egyértelműen a futamgyőzelmek a Tankpool24 és Kiss Norbi célja, amiknek az év végén akár dobogós helyezés is lehet az eredménye. Az utóbbi évek legszorosabb szezonját várja a szombathelyi versenyző.

Az Európa-bajnokság a kamionversenyzés csúcskategóriája, ugyanis ebben a szakágban világbajnokságot nem rendeznek. A látványos, a teljesítményeket és méreteket tekintve rendkívüli eseményen egyszerre 20 000 lóerővel dübörögnek majd a versenypályán a 12 literes dízelmotorokkal hajtott, egyenként kb. 1200 LE-s, 5500 newtonméter forgatónyomatékkal rendelkező, 5,5 tonnás monstrumok. A Hungaroring még mindig friss aszfaltja pedig kitűnő terep arra, hogy ezek az óriások megmutassák, mire képesek.

KamionEB_3

A 2017-es év újdonsága, hogy a pilótákat idén két csoportba sorolják, a Krómba és a Titánba. A Króm résztvevői számára az ETRA létrehozta a Promóter Kupát. Ebben a 4500 Euró/verseny összdíjazású értékelésben az un. Króm csoportba sorolt minden versenyző részt vehet, tehát azok is, akik az egész bajnokságra, illetve azok is, akik csak az egyes versenyekre neveznek.

A Promóter Kupa győztesei és helyezettjei saját díjkiosztón vehetik át serlegeiket, a pontozás pedig megegyezik a Kamion EB fő értékelésénél is alkalmazottal. (1.: 20; 2: 15; 3.: 12; 4.: 10, stb.)

A Titánba tartoznak az elmúlt 10 év kamionos Európa-bajnokai, mindenki, aki a 2016-os szezont a tabella első 10 helyén zárta, azok, akik 2016-ban legalább egyszer a legjobb 5 között szerepeltek a Szuper Pole során, illetve aki megfelel az FIA Arany vagy Platina besorolási kritériumainak.

A szervezők a magyar érdekeltség miatt idén is teltházas versenyekre számítanak és arra készülnek, hogy igazi fesztiválhangulat kerekedik majd a magyar pályán.

A jegyek értékesítése már megkezdődött.