2017. május 18. 12:30   |   Autoblog
címkék:  

Intelligens összkerékhajtás és 600 lóerő az új BMW M5-ben

Az új BMW M5 lesz a BMW M divízió valaha készített legizgalmasabb és legintenzívebb sportlimuzinja. Duplaturbós V8-as motorja 600 lóerőt ad le, a sofőr pedig öt különböző hajtáslánc-konfiguráció közül választhat, az állandó összkerékhajtástól egészen az abszolút hátsókerék-meghajtásig. A technológia még idén bemutatkozik, az új BMW M5 világpremierjével párhuzamosan.

A nagyteljesítményű menetdinamika hétköznapi praktikummal párosul: ezt ígéri a vadonatúj BMW M xDrive intelligens összkerékhajtást kifejlesztő BMW M divízió, amely hagyománytisztelő vezérelve mentén a hajtáslánc minden egyes elemét egy kiválóan működő, élmény- és biztonságközpontú egységgé varázsolta össze.

A BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás a hátsókerék-meghajtás preferenciái szerint működik, így az első kerekek csak akkor csatlakoznak be a hajtásba, ha az erőforrásból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot a hátsó tengely már nem tudja maradéktalanul átvinni az útra. A forradalmi innovációnak köszönhetően az új BMW M5 még rendkívül sportos vezetési stílusban is tökéletesen kiszámíthatóan viselkedik.

A bajor gyártó ügyfele az új BMW M5 volánjánál öt különböző hajtáslánc-konfiguráció közül választhat, a dinamikus menetstabilizáló rendszer és a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás három-három opciójának egyesítésével. A be- és kikapcsolható menetstabilizáló rendszeren keresztül az M Dinamikus Mód (MDM – M Dynamic Mode) is elérhető, a BMW M xDrive vezérlőegysége pedig az állandó összkerékhajtás (4WD), a sportos összkerékhajtás (4WD Sport) és a kizárólag hátsókerék-meghajtás (2WD) alternatíváit kínálja fel.

Az öt különböző konfigurációnak köszönhetően az új BMW M5 hajtáslánca a vezető személyes preferenciái és az utazás sajátosságai szerint hangolható át, magabiztos vezetők pedig igény szerint teljesen ki is kapcsolhatják az összkerékhajtást. Mindez a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás vezérlőegységének köszönhető, amely az M-specifikus szoftverrel a jármű hosszanti és oldalirányú dinamikáját is folyamatosan kontrollálja. A végeredmény a minden vezetési szituációban optimális teljesítmény-elosztás, amelyhez a BMW M divízió mérnökei a klasszikus hátsókerék-hajtás tulajdonságait az intelligens összkerékhajtás előnyeivel egyesítették.

Az új BMW M5 erőforrásának teljesítményét és forgatónyomatékát az extrém gyorsan dolgozó nyolcsebességes BMW M Steptronic automataváltó továbbítja a kerekek felé. A sofőr három váltási program közül választhat, a kormány mögötti váltófülekkel pedig manuálisan is kapcsolgathat a nyolc sebességi fokozat között – nem csupán szekvenciálisan, de egyszerre több fokozatot átlépve is.

Az új BMW M5 motorházteteje alatt a 4,4 literes V8-as benzinmotor továbbfejlesztett változata dolgozik. A kivételesen magas fordulatszám-tartományig kalibrált erőforrás nem csupán teljesítmény, de forgatónyomaték terén is felülmúlja elődjét, amelyhez új turbófeltöltők, magasabb üzemanyag-befecskendezési nyomás, intenzívebb kenés, könnyebb és sportosabb kipufogórendszer, valamint erőteljesebb hűtőkörök járulnak hozzá. A 600 lóerős teljesítménynek és a 700 Nm csúcsnyomatéknak köszönhetően az új BMW M5 3,5 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 km/órás sebességre.

Az új M5 minden indításkor az állandó intelligens összkerékhajtás és a bekapcsolt menetstabilizáló rendszer párosát aktiválja. Azonban már az alapbeállítás is engedélyezi a hátsó kerekek enyhe, mindvégig kontrollált csúsztatását, így a BMW M xDrive intelligens összkerékhajtás minden szituációban a BMW M modellekre jellemző optimális tapadás és lendületes kigyorsítás kettősét kínálja. A limuzin 100 km/órás és 200 km/órás sebességre is gyorsabban tempóz fel, mint közvetlen elődmodellje.

A második hajtáslánc-konfiguráció aktiválásával a sportosabb ambíciókkal megáldott ügyfelek élhetik ki szenvedélyüket: az M Dinamikus Mód (MDM) a BMW M xDrive sportos összkerékhajtásával (4WD Sport) együtt hívható életre, a rendkívül sportos, ugyanakkor tökéletesen kontrollált hátsókerék-csúsztatások érdekében. Ez esetben a hajtáslánc még inkább a hátsókerék-meghajtás preferenciáit érvényesíti, a technológia pedig a kontrollált drifteket is engedélyezi. Az egyenletes arányú, szándékos túlkormányzás közben az MDM a maximális teljesítmény felszabadítása mellett mindvégig a modell optimális menetstabilitásának fenntartására törekszik.

Kikapcsolt menetstabilizáló rendszer (DSC off) esetén az M5 háromféle hajtáslánc-konfigurációt kínál fel. Az állandó összkerékhajtás (4WD) közepes állapotú vagy csúszós útfelületeken kínál precíz irányíthatóságot és optimális tapadást, miközben a menetstabilizáló rendszer kikapcsolásával az M5 sportos kvalitásai is maradéktalanul kiélvezhetők. A sportosra hangolt összkerékhajtás (4WD Sport) kikapcsolt menetstabilizáló rendszer esetén a sportos vezetési stílust és a páratlan agilitást helyezi a középpontba. Végül az összkerékhajtás teljesen kikapcsolható (2WD). Az aktív M differenciálmű ilyenkor a vezetési szituáció és az útfelület függvényében 0 és 100 százalék között bármilyen arányban képes összezárni a két hátsó kerék meghajtását.