2017. szeptember 12. 17:00   |   Autoblog
címkék:  

A legkülönlegesebb 7-es BMW

Huszonöt éves a BMW Individual. A cég garchingi székhelyén az elmúlt negyed évszázad során számtalan egyedi BMW született, az évforduló alkalmából pedig egy olyan autóval jelentkeztek, amely kitűnik nem csak az elmúlt évek különkiadásai, hanem egyedi modelljei közül is. Megszületett a Nautor’s Swan finn hajógyár által inspirált BMW Individual M760Li.

Az elmúlt 50 év során a Nautor’s Swan hírneve túlszárnyalt a vitorlázás világán és szinonimájává vált a luxuskivitelű, nagyteljesítményű jachtoknak. A BMW és a finn jacht-tervező és -gyártó vállalat partnerkapcsolata hosszú évekre nyúlik vissza. A két márka együttesen képviseli magát olyan rangos hajóversenyeken, mint a „Les Voiles de Saint-Tropez”. Az együttműködés eredménye az a megismételhetetlen modell, amely mindkét világ legjobbjából építkezik, megemlékezve a BMW Individual 25 éves évfordulójáról. Az M760Li xDrive V12 Excellence csúcsmodelljét egy elbűvölő jacht inspirálta.

Egyetlen rövid pillantás is elegendő ahhoz, hogy felismerjük: az egyedülálló BMW Individual M760Li-t valóban a hajózás és a Nautor’s Swan inspirálta. A különleges autó egyes elemeit együttműködő partnerként a Nautor’s Swan állította elő nyugat-finnországi műhelyében, manuális gyártási technikával. Ezek közé az elemek közé tartoznak egyebek mellett azok a padlólapként szolgáló teak fa panelek is, amelyek szélét egy finom, a faanyag hőmérseklet változásakor bekövetkező térfogatváltozást kompenzálni képes gumiréteg borítja.

Ez különösen kényes kérdés a jachtok fedélzetén, de ugyanígy az autók esetében is: ennek köszönhetően alkotja a modell „Alcantara Smoke White” színben pompázó csomagtartójának alját szénkötésű fakomponens. A Nautor’s Swan közreműködésével a belső tér egyes elemei, a küszöbök borítása szintén teak fából készültek. A hajózás hangulata köszön vissza minden egyes négyzetcentiméteren, amire csak ráerősít a finn cég márkajelzésének jelenléte. A Nautor’s Swan logója nem csak a fejtámlákon, hanem az üléspárnákba varrva is felfedezhető. Hasonlóképp díszítőeleme az európai tölgyből készült napellenzőknek és faberakásoknak is a vezetőoldalon, illetve a központi konzolon.

A két márka közötti együttműködés az autó külsejére pillantva is azonnal nyilvánvalóvá válik. A BMW Individual M760Li féknyergei, amelyek a jármű színével megegyező színben készülnek, külön gyártási eljárással előállított, kiemelkedő Swan logót tartalmaznak. A csomagtartó fedelén szintén ott található a Nautor’s Swan nyila, amely általában a jachtok oldalát díszíti. További párhuzam az autó oldalán végigfutó dekoratív vonal, amely a luxus minőséget hivatott kihangsúlyozni.

A különleges autó elődjéül nem kisebb modell, mint a már önmagában is lenyűgöző BMW M760Li xDrive V12 Excellence szolgált. A külseje egyedülálló BMW Individual vörös damasztfényezést kapott, míg a belső kéttónusú a füstfehér és a Criollo barna barkás merinó bőr felhasználásának köszönhetően. Ugyanez vonatkozik az összes többi bőrrel borított elemre, így többek között a hátsó ülések lábtámaszaira is. A BMW Individual magasabb szintre emeli a teljes bőr belsőt: minőségi BMW bőr variánsokat használ az A és B oszlopok, az ülések és az ajtópárnák esetén, továbbá a műszerfal oldalán. A jármű kézikönyve szintén a Manufaktur szalagjáról kerül le és Criollo barna merinó bőrkötésben pompázik.

A Nautor’s Swan modellekről mintázott BMW Individual M760Li pontosan ugyanolyan lenyűgöző az utakon. A 6,6 literes, 12-hengeres M Performance TwinPower Turbo benzinmotor 610 lóerős, a nyomatéka pedig nem kevesebb, mint 800 Nm. A kirobbanó erejű motor 3,7 másodperc alatt éri el nulláról a 100 km/h-s sebességet.

Az autó a BMW egy külön termékkategóriájának részeként jelenik meg, amely újrapozícionálja a bajor gyártó luxusjárműveit. A közös identitást és attitűdöt, amelyet a BMW X7, BMW i8 és a legújabb BMW i8 Roadster modellek esetén tapasztalunk, egy újonnan megalkotott logó fémjelez, amely fekete-fehér változata annak a 100 évvel ezelőtti márkajelnek, amely a teljes „Bayerische Motoren Werke” feliratot tartalmazza. A klasszikus, letisztult esztétikummal és a cég eredeti nevének kiírásával a logó a BMW páratlan történelmére hívja fel a figyelmet.