2017. szeptember 13. 07:00   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

A nap képe: Az új Suzuki Swift Sport

Bemutatkozott Frankfurtban az új Swift legkeményebb kiadása. A Sport a vártaknak megfelelően 1.4 literes turbómotort kapott, így kellően nyomatékos és könnyű maradt. 140 lóerejével igazi fürge kisautó lesz.

Az idei Frankfurti Autószalonon mutatta be a vadonatúj Swift Sportot a Suzuki. Ahogy az várható volt, az 1.6-os szívó aggregát helyett a Vitara S-ben is jól szolgálatot teljesítő 1.4 literes BoosterJet turbómotor került az autó orrába.

Így bár lóerőben nem lett számottevő a növekedés (eddigi 136 helyett 140 paripa), de nyomatékból 230 Nm áll a vezető rendelkezésére, amely előzésekkor és magasabb tempós gyorsításoknál jön majd jól. Ráadásul nem csak nagyobb lett a potenciál, de az öntömeg 80 kilogrammal kevesebb, szám szerint 970 kg, így 8 másodperc alatti százas sprintre és 220 km/óra körüli végsebességre számíthatunk, bár a gyártó ezen adatokat továbbra is titokban tartja.

A nagyobb torziós merevség, a javításon átesett futómű és a továbbfejlesztett hatfokozatú kézi kapcsolású váltó az egyenesekben és a kanyarokban egyaránt segítik a vezetőt. Összességében „könnyebb, élesebb és gyorsabb” – ahogy Masao Kobori, vezető fejlesztőmérnök egyszerűen leírta a különbségeket az előd és a jelenlegi Swift Sport között, miközben állítása szerint még alkalmasabb a mindennapi használatra.

A belső tér piros kiegészítőket kapott a sportosság jegyében, de sok különlegességet az alapmodellhez képest nem találunk itt. Természetesen a temérdek vezetést segítő extra is rendelkezésre áll, mint amilyen a vészfék asszisztens, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, az adaptív tempomat a tolatókamera és sok egyéb apróság. Az árazás egyelőre ismeretlen,