2017. november 06. 18:35   |   Autoblog
címkék:  

Hidrogénhajtású egyterű a Toyotától

A hidrogén üzemanyagcellás technológiát jegyző Toyota, amely Mirai néven már a melléktermékként csupán tiszta vizet kibocsátó technológiával hajtott személyautót, emellett targoncát, kamiont, és Sora néven buszt is kínál, újabb hidrogén üzemanyagcellás tanulmányt leplezett le a Tokiói Autószalonon. A Fine-Comfort Ride elnevezésű tanulmányautó a technológiában rejlő újabb lehetőségeket mutatja be

A Toyota Tokióban a Sora hidrogén üzemanyagcellás busz leleplezése után bemutatta Fine-Comfort Ride nevű üzemanyagcellás tanulmányautóját is, amit készítői egy alacsony széndioxid-kibocsátású társadalomban képzeltek el, amely fejlett módon hasznosítja a hidrogént és a megújuló energiát.

A 483 cm hosszú, 195 cm széles és 165 cm magas Fine-Comfort Ride nemcsak azért érdekes, mert egy prémium minőségű jármű, hanem azért is, mert jól variálható kialakítása egyedinek számít az elektromos hajtású járművek közt. A Fine-Comfort Ride fejlesztése során a Toyota arra törekedett, hogy új lehetőségeket tárjon fel az FCV-hajtás területén. Az autó rendkívül környezetbarát, hiszen működése közben sem széndioxidot, sem más szennyező anyagot nem bocsát ki, és bár csupán három percbe telik a feltankolása, mégis szokatlanul hosszú távolságot képes megtenni egyetlen feltöltéssel.

A gyémánt formájú utastér hátrafelé keskenyedik, ám a kabin elejétől a közepéig tartó szakasz a jármű legszélesebb és legmagasabb része; ez a forma egyrészt maximális helykínálatot teremt a második üléssorban, másrészt pedig kifejezetten áramvonalas. Az autó rendkívül rugalmasan alakítható, hiszen a motorok a kerékagyban kaptak helyet. A kerekek a karosszéria sarkaiba kerültek (tengelytáv 345 cm), ami remek menetstabilitást biztosít, emellett pedig a kerekek zaja hatásosan szigetelhető el az utastértől.

A „kényelmes öltözködés” „avagy kényelembe burkolva” koncepció alapján épített autó jóval több, mint egyszerű közlekedési eszköz, így az utasok helyváltoztatása sem egyszerűen csak egy utazás. A Segéd funkció és az érintésvezérlésű kijelzők egy olyan cockpitben kaptak helyet, ami körülöleli a vezetőt és az első utast. A rendkívül sok irányban állítható ülésekben helyet foglaló utasok a kijelzők révén akadálytalanul hozzájuthatnak az információkhoz. Az ülések elrendezése sokféleképpen változtatható, így a Fine-Comfort Ride mindig tökéletesen kiszolgálja utasai igényeit – akár egyéni térre, akár intenzív kommunikációra vágynak.

A Fine-Comfort Ride halkan és simán fut, és a hidrogén üzemanyagcella bőséges mennyiségű áramot termel az utastér számos elektromos berendezésének működtetéséhez. Az autó hatótávolsága mintegy 1000 km.