2017. december 07. 16:00   |   Autoblog
címkék:  

Itt a turbós Mazda MX-5

A világ legnépszerűbb roadsterének negyedik generációja 2015-ben lépett színre 1,5 és 2 literes szívómotorokkal, amelyek ugyanúgy szavatolták azt a fantasztikus vezetési élményt, amit a típus rajongói elvártak. Persze mindent lehet még fokozni, így a legendés brit Mazda tuner, a BBR mindkét erőforrást turbósította. Az eredmény igencsak lenyűgöző lett: az alap MX-5 is 210 lóerőt tud.

A BBR korábban már kiadta teljesítménynövelő csomagját a 2 literes motorral szerelt új MX-5-höz, mellyel egy cikkben külön foglalkoztunk. Most a kisebbik, másfél literes blokkal szerelt alapváltozaton volt a sor. A BBR Stage 1 turbócsomag itt is csodát tett, 81 lóerővel dobta meg a teljesítményt és 116 Nm-rel emelte meg a forgatónyomatékot. A maximális teljesítmény 210 lóerőre, a nyomaték pedig 267 Nm-re gyarapodott. A maximális nyomaték ráadásul 4150-es fordulatszámon már megérkezik (203 Nm már 3000-es fordulatszámtól jelen van).

A Stage 1 csomagba természetesen nemcsak a kettős megfúvású turbófeltöltő tartozik bele, hanem az egyedi leömlő, a lefújószelep, a köztes hűtő, a Bosch MAP szenzor, a szilikon turbócsövezés, a rozsdamentes acél olaj- és vízcsövek, a K&N szívótraktus, valamint a Starchip/EcuTek RaceRom vezérlés.

A Mazda MX-5 ND Stage 1 turbócsomagot nem adják olcsón, beszereléssel együtt 4395 fontot kérnek érte. Az átalakításra természetesen garancia is vonatkozik, mégpedig 1-3 év.