2017. december 09. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Így leheli ki stílusosan a lelkét a Wankel-motor – videó

A Mazda híres felépítésű benzinmotorja az egyik legszebben daloló belsőégésű egység a Földön – amíg működik. Ám nem feltétlen szeret mindenfajta megpróbáltatást, az alábbi erőmű például üresben csúcsra járatva adta be a kulcsot, és robbant fel.

Gyönyörű hangja, selymes járáskultúrája, illetve megbízhatatlanságából és magas üzemanyagfogyasztásából adódó ritkasága miatt imádják sokan a Mazda bolygódugattyús egységeit.

A fanatikusok pedig olykor-olykor összegyűlnek, hogy büszkén mutogassák egymásnak és a tömegnek, hogy mit tud saját kedvencük. Ám a showműsor nem mindig sül el jól: egyesek túlvállalva saját és autójuk képességeit ütköznek, míg mások anyagfáradás miatt sérülnek le.

Így járt az a sárga oldschool Mazda tulaja is, aki a Sydney-ben tartott Rotary Revival 6 rendezvényén egy hangerő-verseny mérésén pörgette tízezres fordulatig az egységet, ám az nem bírta, és egy nagy durranással kilehelte lelkét.

Jó kérdés, hogy a motor felrobbanása számít-e végeredményben, mert ha igen, biztosan ő nyert. Az alkatrészek egyik fele felfelé próbált távozni (némelyik majdnem át is jutott a motorháztetőn), míg másik felük a padlóra került – ahogy valószínűleg a kocsi gazdája is, mikor tudatosult benne, mi történt.