2018. január 09. 14:30   |   Autoblog
címkék:  

Lakóautó Mercedes pickupból

A Mercedes immár lakóautó felépítménnyel is kínálja pickup modelljét, ami megadja a kempingezőknek az áhított szabadságot. Amellett, hogy hosszú távon is kényelmes, távoli, nehezen megközelíthető helyekre is eljuttatja a felhasználóit. Az X-osztály lakóautó változata más lakóbuszokkal egyetemben a világ legnagyobb turisztikai és szabadidő kiállításán, a Caravan, Motor, Touristik (CMT) show-n debütál (január 13-21.).

A kempingezés egy kaland, melynek fő célja a természet élvezete. Ehhez két dologra van szükség: egy offroad körülmények között is helyt álló járműre, amivel hosszabb utak is leküzdhetők, továbbá egy élettérre az összes szükséges dologgal. A lakóautó felépítményes pickupok megfelelnek ezeknek a kritériumoknak és megtalálják a maguk vásárlóközönségét.

A Nissan Navara műszaki alapjain nyugvó Mercedes X-osztály erős és robusztus, remek terepképességekkel bír. Ugyanakkor jól mutat és temérdek személyre szabási lehetőséget kínál, nem beszélve a teljes biztonsági arzenálról és konnektivitási lehetőségekről. Széles nyomtávja és tekercsrugós felfüggesztései révén aszfalton és terepen is szépen fut. Kapcsolható négykerék-hajtásához kétfokozatú osztómű tartozik (felező), opcióként pedig hátsó differenciálzár is rendelhető hozzá. A hasmagassága akár 22 centiméter is lehet, míg a gázlómélysége 60 centiméter. Az X-osztály emellett akár 45 fokos emelkedőn is felmegy (100%), s lejtmenet-vezérlővel is felszerelték, tehát összességében a legnehezebb terepen is elevickél.

A Mercedes-Benz most bemutatta az X-osztályhoz készült lakóautó felépítményt, amelyet a Tischer cég fejlesztett ki. A helyiségben egy másfél méter széles hálófülkét alakítottak ki, ezen kívül három széknek és egy gáztűzhelynek is jutott hely. A három ülőalkalmatosságból egy újabb fekhely állítható össze, a belmagasság pedig eléri a 2 métert. Sőt, a vizesblokk sem maradt ki a “dobozból”, mosdóval, vécével és zuhanyzóval is felszerelték. A Tischer felépítménye percek alatt le is szerelhető a kocsiról.

Az X-osztályhoz egy másik cég, a VanEssa is bemutatta a maga kiegészítőit. Egy kihúzható, 250 kilogrammos modult fejlesztett ki, ami tulajdonképpen egy jól felszerelt konyha. Tartalmaz hűtőszekrényt, főzőlapot, mosogatót és az edényeknek, valamint az evőeszközöknek is helyet ad. Fedőként vízálló tikfa polc szolgál, ami pneumatikusan fel is hajtható.