2018. március 16. 08:30   |   Kőrössy Balázs
címkék:  

Itt a Honda második generációs szuper fűnyírója – videó

Négy évvel az első, Guinness-rekorder Honda fűnyíró után készül a második, erősebb és még gyorsabb kertgondozó, amely 190 lóerejével képes lesz átlépni a 200 km/órát is, köszönhetően a CBR1000R Fireblade motorból származó 1.0 literes négyhengeres egységnek.

Bár sokan nem tudják, a Honda nem csak autókat és kétkerekűket gyárt, hanem a hajózás, a repülés és a munkagépek területén is otthon érzi magát, sőt, az egyik legnépszerűbb szegmense a kertápolási részleg, melybe a fűnyírók is bele tartoznak.

Négy évvel ezelőtt kiváló reklámot készített a gyártó efféle szegmense népszerűsítésére, amikor megépítette a világ leggyorsabb fűnyíróját a Brit Túraautó Bajnokságban szereplő partnerükkel, a Team Dynamics-szal. A járgányban egy Honda VTR Firestormból származó 1.0 literes, V-elrendezésű motorkerékpár szív dobogott 109 lóerővel (81 kW), így a Guinness Rekordot érő 187 km/órás sebességet sikerült elérni vele.

Azóta már meg is döntötték ezt az elsőséget, így elérkezett a második generáció ideje, amelynél nem bízzák a mérnökök a véletlenre az eredményt: egy CBR1000R Fireblade-ből származó, 190 lóerőt (141 kW) és 114 Nm-t produkáló 1.0 literes négyhengeres egység állítólag akár 215 km/órás tempó elérésére is képessé teszi a csoda fűnyírót, ami magasabb, mint a legtöbb átlagos autó végsebessége. A kertgondozót Jessica Hawkins, korábbi brit gokart bajnok fogja terelgetni a rekordkísérlet alatt, hogy biztos kezek között legyen az irányítás.